TPCA odmítla kvůli Zemanovi přerušit výrobu. Ten raději navštíví Philip Morris

Kolín - Prezident Miloš Zeman pozměnil program své návštěvy v rodném Kolíně. Důvodem má být odmítnutí tamní automobilky TPCA zastavit kvůli němu výrobu. Místo továrny vyrábějící vozy Toyota, Peugeot nebo Citroën proto hlava státu zavítá do kutnohorské pobočky přední tabákové firmy Philip Morris. Pár dní před začátkem Zemanovy návštěvy Středočeského kraje o tom informují Hospodářské noviny.

Zeman chtěl původně v kolínské automobilce promluvit k asi 2 500 dělníkům přímo v moderní výrobní hale. Firma by ale musela minimálně na hodinu zastavit výrobní linky, čímž by riskovala finanční ztrátu.

„Zastavit výrobu rozhodně nemůžeme, protože musíme plnit nasmlouvané dodávky. Vznikla by nám finanční škoda,“ řekl deníku mluvčí automobilky Radek Kňava. Auta by se podle něj musela vyrobit jindy, například o přesčasech.

Zeman proto nakonec místo TPCA, u jejíhož začátku stál v roce 2002 ve funkci premiéra, zamíří vášnivý kuřák do kutnohorské továrny Philip Morris, která patří mezi přední výrobce cigaret.

Prezidentská kancelář v srpnu oznámila, že Zeman ještě letos navštíví všechny kraje mimo Prahy, kde sídlí. Turné v září zahájil ve Zlínském kraji, pak byl v Pardubickém, Jihomoravském kraji a Moravskoslezském kraji.

  • Kolínská TPCA zdroj: ČT24
  • Philip Morris v Kutné Hoře autor: ČTK, zdroj: ČTK