Rožmberk zahájil výlov ryb na Třeboňsku. Ryb je méně, ale nezdraží

Třeboň - Výlovem rybníka Rožmberk dnes v sedm hodin ráno začaly podzimní výlovy na Třeboňsku. Rybáři z největšího českého rybníka až do neděle vyloví zhruba sto tun tržních ryb. Připravený je doprovodný program včetně ukázek rybářského řemesla nebo nabídky gastronomických specialit. Ryb je letos kvůli čevnové povodni méně, proto se Rožmberk loví neobvykle po roce, místo po dvou. Ceny ryb by se ale zvyšovat neměly, lidé zaplatí v průměru sedmdesát korun za kilo.

Loni přijelo na výlov Rožmberku 40 tisíc lidí, letošním výlovům by mělo přát i počasí, návštěvnost by tak mohla být vyšší. Pro návštěvníky budou kromě zajímavé podívané připravené i rybí speciality, například rybí jerky - sušené a jemně vyuděné kapří maso, nebo třeboňské baštýřky. „V loňském roce jsme oslovili manželky našich baštýřů, zda by nechtěly předvést své kuchařské umění. Protože jejich úpravy ryb sklidily velkou odezvu, mají letos svůj stánek rovnou pod hrází,“ uvedl šéf akciové společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Na úbytku ryb se podepsaly povodně

S počtem ryb letos ale zamávaly povodně. Řada rybníků přetékala přes hráze a ryby mizely v povodí nebo uhynuly. Malé rybníky mají ztrátu na rybách od 20 do 50 procent. Povodně také významně ovlivnily jejich letošní přírůstek. Podle Malechy byl ale letošní rok specifický i dlouhou zimou. Produkce tak bude průměrná, nebo mírně podprůměrná. Vánočních kaprů bude ale dostatek, rybáři případně omezí export. I cena by měla zůstat přibližně stejná. Ve výlovech budou pokračovat až do konce listopadu.