Policie si na ústecké D8 posvítila na nelegální migranty

Ústí nad Labem - Policisté do rána kontrolují auta i autobusy směřující k německým hranicím v Ústeckém kraji. Při akci nazvané Síť hledají cizince, kteří jsou v zemi nelegálně. Dálnice D8 a její okolí je totiž hlavní trasou, kterou nelegální migranti používají ve snaze dostat se do západní Evropy.

V první polovině roku policisté v Ústeckém kraji objevili přes dvě stě nelegálních běženců, tedy druhé nejvyšší číslo po Praze. Při dopravní akci se zaměřují hlavně na dodávky, ve kterých mohou být běženci ukrytí. V minulosti našli i dvojitou podlahu v autobuse, pod kterou se schovávali lidé. Většina běženců ale podle policistů zkouší projet přes bez maskování. „Nejčastěji se neschovávají, protože až do Německa není hraniční kontrola, takže je to víceméně na náhodě,“ říká Daniel Franc, vedoucí oddělení pobytové kontroly, Policie ČR.

Nelegální běženci se do Česka dostávají přes Polsko nebo Maďarsko a zpravidla nezůstávají, míří dál do Německa. Podle Jana Kubíčka, který s cizinci pracuje, se lidé kvůli snu o práci v bohaté zemi zadluží. „Pro rodinu je potupa, když se vrátí zpátky bez peněz, takže hledá možnosti dál,“ říká Jan Kubíček, ředitel, Poradna pro integraci, Ústí nad Labem. Konečné výsledky akce budou jasné po víkendu.

Policie se zaměřila na nelegální migranty (zdroj: ČT24)