Třicetihlavé stádo krav s býkem Pepou trápí lidi v Třinci

Třinec – Obyvatelé části Guty v Třinci mají problémy s místním zemědělcem. Obávají se jeho stáda krav a býků, které jim ničí majetek. Už několikrát stádo uteklo z ohrady a volně se procházelo po okolí. Stížnosti teď řeší policie. Podobné problémy trápí řadu vesnic. Lidé, kterým cizí zvířata poničila majetek, mají právo na náhradu škody od majitele zvířete.

Třicetihlavé stádo krav pod dohledem osmisetkilového býka Pepy mezi rodinné domy podle místních vyráží často. „Přešlo přes celé pole, tu byla kukuřice, řepa, mrkev, kukuřici sežraly celou,“ řekla obyvatelka Třince-Gutů Helena Gorná.

Zničená úroda ale není hlavní problém. Místní se bojí hlavně o sebe. Nikdo neví, jak takové stádo může zareagovat. Na dobytek natrefily během vycházky i děti ze školky. Děti jsme upozornili, ať jsou v klidu, ať neběhají, že kolem nich nějak projdeme. No samozřejmě děti začaly brečet, tak jsme se je snažily trochu ochránit," popsala zážitek se stádem vedoucí MŠ v Třinci-Gutech Ludmila Gáborová.

Dobytek dělí od okolí jen elektrický ohradník a podle majitele stačí, aby ho přetrhla divoká zvěř, a stádo může utéct kamkoliv.

Třicetihlavé stádo krav s býkem Pepou trápí lidi v Třinci (zdroj: ČT24)

Podobné problémy trápí řadu vesnic. Lidé, kterým cizí zvířata poničila majetek, mají právo na náhradu škody od majitele zvířete. „Vždy lze doporučit, aby poškozený nafotil danou škodu a zajistil důkazy k prokázání její výše,“ radí advokát Jiří Klega. S majitelem stáda Vladislavem Tomoszkem teď město zahájilo správní řízení. Svým sousedům vzkazuje, všechny škody vyrovná a pro býka udělá pevnější ohradu. „Doděláme to během měsíce, pak už bude klid,“ dodává Tomoszek.