Nezvěstný blokuje 57 let rozvoj obce Kostěnice

Pardubice – Jaromír Svoboda je nezvěstný již padesát sedm let. Přesto stále blokuje výstavbu rodinných domů v Kostěnicích na Pardubicku. Jaromír Svoboda v roce 1956 emigroval do Švýcarska, ale od té doby o něm nikdo nic neví. V obci však dál vlastní jediné parcely, na kterých by místní mohli stavět.

Podle informací obecního úřadu v Kostěnicích Jaromír Svoboda, inženýr a bývalý odborový rada Ministerstva pošt a telegrafů, po 2. světové válce služebně odjel do Švýcarska. Tam se jeho stopa ztratila. Letos by mu bylo sto šestnáct let, byl by tak nejstarším žijícím Čechem. U nás zřejmě žádné potomky neměl. Protože ale neexistuje důkaz o jeho smrti, obec Kostěnice nemůže nakládat s pozemky, které mu dosud patří. „Tento problém nám blokuje bytovou výstavbu v obci,“ přiznává starosta Kostěnic Václav Pulkrábek. 

Stavět na těchto pozemcích chtěl i Lukáš Jeřábek. Nakonec si ale vybral jiné místo. „Po třech letech už jsme prostě rezignovali. Říkali jsme si, že když soud není schopen toho člověka prohlásit za mrtvého, tak musíme pozemek hledat v jiné lokalitě,“ vysvětluje své rozhodnutí Lukáš Jeřábek.

O pozemek o výměře jeden a půl hektaru usiluje obec už řadu let. Neuspěla u českých úřadů a ani u soudu. Odpovědné orgány totiž Jaromíra Svobodu odmítly prohlásit za mrtvého. Obec prý neprokázala právní zájem. Musel by o něj požádat někdo z jeho dědiců, žádní ale nejsou. Někteří právníci s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Za situace, kdy je nedostatek pozemků a kdy je to výhodná stavební parcela, je jednoznačně dán právní zájem obce,“ soudí advokátka Tereza Jelínková. „Pro obec se jedná v podstatě o patovou situaci, protože úmrtní list může být vydán až poté, co člověka prohlásí za mrtvého soud,“ tlumočí názor ministerstva vnitra jeho mluvčí Vladimír Řepka.  

Jediné stavební parcely v obci teď obhospodařují zemědělci. Boj o pozemky Jaromíra Svobody obec nevzdává, znovu se chce obrátit na soud.

Nezvěstný blokuje rozvoj obce (zdroj: ČT24)