Benešovští radní hledají tajnou chodbu z Konopiště

Benešov - Ze zámku Konopiště do Benešova možná vede tajná chodba. Mluví se o ní už řadu let. Její existenci chce potvrdit, nebo vyvrátit tamní radnice. Podzemí v centru města plánuje důkladně prozkoumat a poté otevřít pro veřejnost.

Zámek Konopiště leží vzdušnou čarou od centra Benešova tři kilometry. Stejně dlouhá by měla být i tajná chodba. Jistotu historici ale nemají. Ti současní se na Konopišti hlavně zabývají dobou před sto lety, tedy obdobím, kdy byl majitelem zámku František Ferdinand D´Este. „Doufáme, že tajná chodba existuje. Nemáme však informace, které by nám to potvrdily,“ přiznává zástupkyně kastelánky na Zámku Konopiště Helena Nohejlová.

Zámek Konopiště založil podle vzoru francouzských pevností v roce 1294 pražský biskup Tobiáš. Budování tajných chodeb bylo v této době podle historiků běžné. „Protože zakladatel pocházel z nedalekého Benešova, myslíme si, že si určitě nějaké spojení hledal. Tajná chodba mohla být určena na ochranu lidí, mohla sloužit jako úkryt, ale také na zásobování té pevnosti,“ odhaduje Helena Nohejlová. 

Benešovské náměstí a okolní domy skrývají zhruba půl kilometru dosud objevených středověkých chodeb a sklepů. Některé jsou opravené cihlové, jiné jsou původní, vytesané do skály. „Chceme do města přilákat více turistů a benešovské podzemí považujeme za turisticky atraktivní místo,“ říká tisková mluvčí Benešova Soňa Vanhoecke.

Město by chtělo historické podzemí otevřít pro veřejnost příští rok na jaře. Podle tiskové mluvčí má město zpracovaný statický posudek, který vstup veřejnosti do těchto prostor umožňuje. Město však bude muset nejprve podzemí upravit. Chybí v něm světla, schody i zábradlí. Podle hrubých odhadů za to radnice zaplatí jeden milion korun.

Tajná chodba z Konopiště? (zdroj: ČT24)