Kopuli památné kaple na slavkovském bojišti vzali zloději – byla měděná

Tvarožná (Brněnsko) – Měděný plech i s dřevěnou konstrukcí, které tvořily dvoumetrovou kopuli kaple Panny Marie Sněžné stojící na místě slavkovské bitvy tří císařů, ukradli zloději kovů. Podle policistů se krádež neobešla bez těžké techniky. Místo připomínající bitvu, při níž padly tisíce rakouských, ruských a francouzských vojáků, již v minulosti čelilo vandalům. Radnice Tvarožné, u které pomník stojí, už musela od kaple odstranit dělo opakovaně poškozované vandaly.

Kaple Panny Marie Sněžné na vrchu Santon získala svoji současnou podobu v roce 1832. Dříve na jejím místě stála jiná kaple, kterou před bitvou v roce 1805 rozebrali francouzští vojáci, aby stavební materiál použili na opevnění. Po 208 letech je napodobili zatím neznámí zloději, kteří však kapli nerozebrali, aby se mohli opevnit, nýbrž odmontovali její měděnou kopuli i s dřevěnou konstrukcí, zřejmě aby ji prodali do sběru. Zmizel i kovový kříž. „Jde o další z případů, který ukazuje, že zloději kovů se nezastaví před ničím. Po pachatelích této neobvyklé krádeže pátráme,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Upozornil, že zlodějům hrozí až tři roky vězení.

Škoda, kterou zloději způsobili, vyčíslili policisté na 150 tisíc korun. „Nejde jen o ukradený měděný plech, ale i škodu, která vznikla zmizením dřevěné konstrukce kopule. Je nám to líto, protože se o dobrý stav kaple dlouhodobě staráme,“ upozornil tvaroženský historik a zastupitel František Kopecký.

Již dříve nechalo vedení Tvarožné ze slavkovského bojiště odstranit staré dělo. Ničili ho vandalové, nakonec se dostalo do centra obce, kde je pod lepším dohledem.

Zloději ukradli věžičku (zdroj: ČT24)