Ruina v Tyršových sadech ještě postojí, tendr se asi zopakuje

Pardubice – Demolici torza sportovní haly v pardubických Tyršových sadech zřejmě začne pardubická radnice připravovat nanovo. Po výběrovém řízení, před kterým oslovila pět vybraných firem, se ozvaly další, které tvrdily, že mohou nabídnout podstatně výhodnější podmínky než vítěz.

Zakázku na demolici nedostavěné sportovní haly, která stojí v Tyršových sadech již dvě desetiletí, přidělila pardubická radnice společnosti, která si řekla o necelé dva miliony korun za své služby. Později se ozval majitel kovošrotu, kterého radnice před soutěží neoslovila, s tím, že by halu zboural zadarmo, peníze se totiž získají z prodeje více než 300 tun starého železa z její konstrukce.

Ačkoli se vedení města zprvu ošívalo a například náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD) tvrdí, že je nabídka za nulu diskutabilní, nakonec se rozhodlo původní soutěž zrušit. Město zřejmě vypíše nové výběrové řízení, tentokrát otevřené. „Pokud je reálná šance, že mohu službu získat za nulum a chtěl bych za ni vydat dva miliony, tak to beru jako plýtvání veřejnými prostředky,“ uvedl radní Jan Němec (TOP 09).

Nedostavěná a dnes již zchátralá sportovní hala stojí v centru Pardubic od roku 1989. Stavěl ji Český svaz tělesné výchovy, který dlouho marně sháněl peníze na její dostavbu. Nakonec loni torzo haly prodal městu, které se obratem rozhodlo zbourat ji. I když příprava demolice už trvá dlouho, nejspíše hala padne dříve než za další dvě desítky let. Z Tyršových sadů by měla zmizet nejpozději na začátku příštího roku.

Erik Knajfl o přípravě demolice sportovní haly (zdroj: ČT24)