Bratr amerického ministra Cameron Kerry přijel do rodiště předků

Horní Benešov (Bruntálsko) – Bratr bývalého amerického prezidentského kandidáta a současného ministra zahraničí Spojených států Cameron Kerry přijel do Horního Benešova. Ze slezského městečka vyrazili na západní břeh Atlantiku předci obou bratrů, dvoutisícový Benešov se na návštěvu významného úředníka amerického ministerstva obchodu – nedávno i zastupujícího ministra – pečlivě připravoval.

Když John Kerry před devíti lety kandidoval proti Georgi Bushovi na amerického prezidenta, v Horním Benešově se těšili, že budou mít v Bílém domě „svého“ zástupce. I když volby nakonec vyhrál Bush, jeho protivník se loni do nejvyšší americké politiky vrátil. Letos v létě dokonce měli Benešovští ve Spojených státech hned dva „své“ ministry. Kromě stálého ministra zahraničí Johna Kerryho totiž dočasně pobyl v čele ministerstva obchodu jeho bratr Cameron Kerry, který je zaměstnancem úřadu. A ten teď také přijel do města předků na návštěvu.

Cameron Kerry přiletěl v jednu odpoledne na letiště Leoše Janáčka, odkud se zhruba po další hodině dostal až do Horního Benešova. Město pro slavného potomka místního rodáka připravilo slavnostní uvítání, Kerry potom zamíří na místa spjatá s historií svého rodu.

Zakladatelem amerického klanu Kerryů byl Fritz Kohn z Horního Benešova, který si na samém počátku 20. století změnil jméno na Frederick Kerry a s celou rodinou odjel do Ameriky. Cameron Kerry zamíří ke starému pivovaru, kde kdysi pracoval jeho otec, a prohlédne si také místo naproti, kde stával dům Kohnů.

V Horním Benešově žili Kohnové od roku 1868, kdy se do města přistěhoval pradědeček dnešních amerických ministrů, resp. vysokých úředníků, Benedikt Kohn, aby pracoval jako pivovarský mistr a sládek místního pivovaru.