Části těla nalezené ve Vltavě patří mladé ženě

Praha - Šest částí lidského těla, které pražští kriminalisté našli minulý týden u Vltavy, patří ženě ve věku 20 až 35 let. Všechny indicie nasvědčují tomu, že byla zavražděna. Stále se nepodařilo najít tři kusy těla - hlavu, levou nohu a levou ruku. Podle detektivů patří tělo ženě bílé pleti s vyšší postavou. Žena také prodělala operaci slepého střeva, po níž jí zbyla jizva. Tělo bylo v pokročilém stadiu rozkladu, ve vodě leželo zhruba měsíc. Jan Andrle z oddělení vražd vyzývá případné svědky, aby se obrátili na policii, pokud v jejich okolí zmizela žena odpovídající popisu.

„Základem bude dostat se k totožnosti oběti,“ popsal Andrle, jakým směrem se bude ubírat policejní vyšetřování. Kriminalisty by mohla přivést na stopu hlava ženy, kterou se jim doposud nepodařilo nalézt. Chybí jim také levá noha a levá ruka, jinak je již tělo kompletní. Po zbylých částech v současné době pátrají na obou březích řeky v úrovni Troji. 

Podle odhadu odborníků žena měřila 170 až 190 centimetrů, pravděpodobně však od 180 centimetrů výše. Části jejího těla, které někdo oddělil ostrým nástrojem, ležely ve vodě zhruba měsíc. Způsob úmrtí ženy zatím Andrle nechtěl komentovat, uvedl ale, že patolog při pitvě neobjevil žádné známky sexuálního násilí.

První část těla - nohu - objevil ve středu trenér z veslařského klubu u Strakonické ulice. Ve čtvrtek po poledni byli policisté přivoláni k Barrandovskému mostu, kde na smíchovské straně Vltavy leželo torzo těla. Vpodvečer při prohledávání okolí našli igelitový pytel s další částí lidského těla. V pátek pak přibyly další tři nálezy. 

Obdobný případ rozřezané ženy se v Praze objevil zhruba před dvěma lety. V Kunratickém potoce nedaleko Jižní spojky se na počátku prosince 2011 našly dvě lidské ruce. Na Štědrý den byl v lesoparku v Praze na Krejcárku nalezen černý igelitový pytel obsahující torzo ženského těla, v lednu následujícího roku objevili bezdomovci v Karlíně i hlavu mrtvé ženy a letos v dubnu policie ve sklípku bývalé zahradní chatky v Hloubětíně našla i ženiny nohy. Oběti bylo kolem 50 let, dodnes však není známa její totožnost ani pachatel činu. Zda spolu obě vraždy souvisí, podle policie zatím nelze potvrdit ani vyvrátit.