V Olomouci se otevře nový Klokánek

Olomouc - Nové útočiště najdou ohrožené děti v Olomouci. Vzniká tam totiž Klokánek, tedy centrum, které jim poskytne přechodnou rodinnou péči. V objektu v místní části Černovír jsou pro ně hotové čtyři byty, kde může najít nový domov až šestnáct dětí.

Klokánek v Olomouci oficiálně otevře až za dva týdny. Už nyní v něm ale bydlí první tři nájemníci, sourozenci, jejichž biologická rodina přestala fungovat. Patrový objekt opravil za bezmála 11 milionů korun jeho majitel, Klokánku ho pak nabídl k dlouhodobému a velmi výhodnému pronájmu. 

Pro děti jsou tu připravené čtyři byty, každý z nich je přizpůsoben jejich věku. „Jde o to, aby ta přechodná doba, kdy děti nemohou být se svými biologickými rodiči, byla co nejméně traumatizující,“ říká vedoucí centra Šárka Kupčáková.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

V Olomouckém kraji v současnosti funguje už jeden Klokánek. Před třemi lety jej otevřeli v Dlouhé Loučce u Uničova a je plně obsazený. Po celé České republice je pak 29 těchto zařízení, je v nich umístěno na 550 dětí. „Kapacita je dostačující jen v některých krajích. Loni jsme museli odmítnout 1 169 dětí, protože úřady chtějí děti umísťovat ve svém kraji a momentálně třeba Ústecký kraj nebo Praha mají více požadavků, než jakou máme kapacitu,“ říká ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Fond nyní získal další dům v Prostějově, nové děti sem chce přijmout už příští rok.