Jediný minaret v Česku se dočká nové střechy

Lednice - Minaret v Lednicko-valtickém areálu zapsaném na seznam světového kulturního dědictví UNESCO projde rekonstrukcí. Dělníci již začali opravovat krov turisty oblíbené památky. Zatímco nedaleký lednický zámek září novotou, na romantickou rozhlednu peníze nezbývaly. Přesto se jedná o stavbu v mnoha ohledech ojedinělou – jedná se o nejsevernější minaret v Evropě a jejím stavitelem je vynálezce tužky a zakladatel firmy Koh-i-noor Josef Hardtmuth. Nyní chtějí památkáři do oprav investovat přes čtyři miliony korun.

Památka v minulosti rekonstrukcí několikrát prošla. V devadesátých letech se zjistilo, že statika minaretu je velmi narušena a celá věž se naklání, proto bylo nutné pustit se do nezbytných oprav. Poslední investice do oprav proběhla naposledy v roce 2008 až 2009, kdy se opravovala fasáda věže a horní kupole.

Opravené části budou viditelné pouze z ochozu

Nyní dělníci dokončují stavbu lešení kolem spodní části minaretu. Návštěvníci ale nové prvky v minaretu jen tak neuvidí. „Jedná se o opravu střechy a krovu, takže to je část, která je vidět pouze z horních ochozů a v současné době je v havarijním stavu,“ uvedla kastelánka lednického zámku Ivana Holásková. Místnosti v prvním patře jsou další částí objektu čekající na renovaci. „Jsou to překrásné prostory zdobené arabeskami a mozaikovými podlahami a ty by si opravdu zasloužily zpřístupnění,“ dodala.

Minaret byl zbudován v letech 1798 až 1805 jako rozhledna. Majitelé zámku ale nechtěli do rozlehlého parku postavit jen tak obyčejnou věž, proto byla stavba pojata v orientálním duchu. Právě tento nezvyklý prvek byl pro návštěvníky již tehdy velmi atraktivní, a jako lákadlo pro turisty zůstala věž dodnes. „Minaret je jednou z nejoblíbenějších staveb Lednicko-valtického areálu. Ročně jej navštíví více než sto tisíc lidí a je to krásný cíl procházky zámeckým parkem,“ doplnila kastelánka.

Věž samotná je v mnoha ohledech skutečně ojedinělá. Především se jedná o nejsevernější minaret v Evropě. "Stavba je unikátní také v tom, že její architekt byl Josef Hardtmuth, který byl zároveň vynálezce tužky. Stavbu postavil na dřevěných pilotech v bahnité půdě, takže v té době to byl skutečně div techniky," podotkla Holásková. Vrchol věže se nachází ve výšce 175 metrů nad mořem a celá stavba 62 metrů. Z nejvyššího vrcholu by za jasného dne měl být vidět i vrcholek věže svatoštěpánského dómu ve Vídni.

Oprava minaretu v Lednici tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)