Radnice mají stovky obyvatel – ne myši ani štěnice, nýbrž dlužníky

Domažlice/Klatovy – Lidí, kteří mají hlášený trvalý pobyt na radnici, značně narůstá. Tradičně je radnice „bydlištěm“ bezdomovců, nárůst však souvisí hlavně s tím, že se na adresy obecních či městských úřadů začali přihlašovat také dlužníci, kteří se chtějí vyhnout exekuci. Pro města a obce to ale je problém, musí místo svých „obyvatel“ platit například za odpad. Stojí je to i statisíce korun. Radnice proto chtějí počet přihlášených lidí omezit zákonem.

Kdyby na klatovské radnici skutečně žili lidé, kteří na ní mají nahlášeno trvalé bydliště, nebylo by na úřadu k hnutí. Úředně má totiž budova 700 obyvatel. Před deseti lety se přitom mělo úřední adresu na radnici pouze 30 lidí, hlavně bezdomovci. V posledních letech počet „obyvatel“ rychle roste a už zdaleka nejde jen o ty, kteří skutečně nemají kam jít. Azyl teď hledají hlavně ti, kteří se obávají exekuce. „Rodiče mají problémové dítě, které bere drogy. Nestýkají se s ním, nevědí, co si kde půjčí, a případná exekuce by potom šla i za nimi,“ nastínil vedoucí klatovského odboru vnitřních věcí Milan Jarošík. Na radnicích totiž končí úřední dopisy, které si nikdo nevyzvedává.

Další příčinou „bydlení“ na radnici je únik před běžnými poplatky. Lidé přihlášení na adresy městských úřadů nemusí platit třeba za odpad. „Pokud má občan trvalý pobyt na sídle ohlašovny, nemusí platit komunální odpad podle obecně závazné vyhlášky,“ vysvětlila Marie Buršíková, která vede správní odbor v Domažlicích. Až stovky tisíc dlužných korun se však neztrácejí, musí je tak hradit samy radnice.

Kličky v zákoně už využívají desítky lidí i v malých městech. Vedení radnic proto volá po zákoně, který by přihlášení na adresu úřadu reguloval – například zpoplatněním.

Zdeněk Mlnařík o "obyvatelech" radnic (zdroj: ČT24)