Mendelově rodné usedlosti hrozí exekuce, správní rada nic nevěděla

Vražné (Novojičínsko) – Nadační fond, kterému patří i rodný dům Johanna Gregora Mendela, je v exekuci. Ta se týká účtů, protože však vedení nadačního fondu s exekutory nekomunikuje, může se situace zhoršit. O exekuci vyhlášené již loni v létě se nyní dozvěděla správní rada fondu, která se obává o nedávno rekonstruovanou Mendelovu usedlost.

Novojičínský okresní soud nařídil exekuci nadačního fondu Rodný dům J. G. Mendela kvůli zhruba sedmdesátitisícovému dluhu vůči zdravotní pojišťovně. „Exekuce nejprve probíhá postižením bankovního účtu,“ upozornila mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová. Protože však vedení fondu podle exekutorů nekomunikuje, začíná se hrozba přenášet i na samotný domek, ve kterém se zakladatel genetiky narodil.

Vedení nadace o problému odmítá hovořit. Předsedu nadačního fondu a současně starostu Vražného Vladimíra Nipperta se České televizi nepodařilo zastihnout. Vyjádření poskytl pouze Novojičínskému deníku. „Pište o tom, co je pozitivní, a nepište o tom, co jedna paní povídala. Tohle není obecní záležitost, je to soukromý problém, a ne veřejný,“ sdělil předseda nadačního fondu Rodný dům J. G. Mendela.

Vážněji však k situaci přistoupila správní rada fondu, která se přitom o exekuci dozvěděla až teď více než po roce. „Jenom zírám a čekám, co se bude dít,“ uvedl člen rady Pavel Wessely. Členové správní rady se obávají, aby nadace o Mendelův dům skutečně nepřišla. „Je to mezinárodní nadace a nemůžeme dopustit mezinárodní ostudu. Stálo to spoustu úsilí a peněz,“ zdůraznil další člen rady Zdeněk Mateiciuc.

Exekutor dražbu ještě nevyhlásil, nadační fond má tedy stále možnost dluh zaplatit. I proto se chtějí členové správní rady do týdne sejít a najít způsob, jak dluh uhradit.

Mendelově rodné usedlosti hrozí exekuce (zdroj: ČT24)

Venkovská usedlost z 18. století, v níž se Mendel narodil, má za sebou rekonstrukci za 30 milionů korun. Nabízí expozice, které se věnují nejen Mendelovi samému, ale také šlechtitelství na Moravě a ve Slezsku. Usedlost nabízí také ubytování či pořádání svateb a oslav. Zároveň je turistickým centrem venkovského regionu Moravské Kravařsko.

Johann Gregor Mendel se narodil ve slezských Hynčicích, dnešní místní části Vražného, 22. července 1822. Přírodovědec a od svých 46 let také opat kláštera ve Starém Brně se zapsal do dějin jako zakladatel nauky o dědičnosti. Své pokusy s křížením hlavně hrachu shrnul do tří základních zákonů, které se staly základem moderní genetiky. Mendel se zabýval také křížením včel a meteorologií. Zemřel 6. ledna 1884.