Pro zásilky ze zahraničí se pražští vozíčkáři dostávají jen těžko

Praha - Pražští vozíčkáři dva roky marně usilují o bezbariérový přístup na pobočku pošty v Praze 5. Ta jako jediná v metropoli vydává zásilky ze zahraničí. Paraplegici se sem dostanou jen s pomocí asistenta nebo vyzvednutím balíčku můžou pověřit Českou poštu. Za tuto službu ale musí platit.

Na pobočce pošty v Plzeňské ulici v Praze 5 se soustřeďují zásilky ze zahraničí, které prošly celní kontrolou. Pro vozíčkáře je ale tato pošta nedobytnou pevností: rampa je příliš strmá, mnozí vozíčkáři nemají šanci ji zdolat a hrozí, že se překlopí. „Stačil by lepší sklon a bylo by po problému,“ řekl jednatel České asociace paraplegiků Jakub Vinš.

Lidé na vozíku se cítí být znevýhodněni, na poštu se dostanou jen s asistentem nebo musí pověřit pracovníka pošty, aby balíček ze zahraniční vyzvedl. Jenže každé zastupování stojí skoro 200 korun. „Čtyřikrát jsme jednali s Českou poštou o dočasné zproštění poplatků,“ řekla sociální pracovnice Hana Sixtová.

Boj za bezbariérový vstup na poštu (zdroj: ČT24)

Paraplegiky v jejich boji za bezbariérový vchod podpořil i magistrát. „Zároveň doporučil České poště, aby si podala žádost o grant na odstraňování bariér ve veřejném prostoru,“ řekla Tereza Králová z pražského magistrátu. V Česku je 3 200 poboček České pošty, bezbariérový vstup má jen zhruba jedna třetina z nich.