Loďaři žalují Česko: Po povodních neuklidilo Labe

Ústí nad Labem - Loďaři si stěžují na Česko v Bruselu. Tvrdí, že je stát diskriminoval, když po červnové povodni uklidil silnice, ale řeku Labe v celé délce stále ne. Navíc problémem začínají být peníze určené na likvidaci nánosů. Ministerstvo zemědělství sice plánuje dát do jednotlivých úseků řek jeden a půl miliardy. Podle odborníků ale nezohledňuje místní specifika a výšku dotace nastavuje příliš nízko.

Třeba v Děčíně už vodohospodáři s čištěním řeky začali. Zatím úklid platí vodohospodáři ještě ze svého, na další kilometry mají získat dotaci. Jenomže zemědělství zaplatí maximálně 350 korun za kubický metr. To je třikrát méně, než kolik tady firmy požadovaly za úklid v minulosti. Mimo jiné kvůli těžko přístupným břehům. „Asi bychom jenom na prohrábky spotřebovali celý svůj roční rozpočet na opravy,“ stěžuje si Jiří Mach z Povodí Labe.

Ministerstvo ustoupit nechce. Cenu prý vypočítalo správně. Cokoli nad ní budou muset vodohospodáři zaplatit sami. „Odpovídá současným podmínkám na stavebním trhu. Pravidla jsou stejná pro všechny,“ řekl ředitel odboru ministerstva zemědělství Marian Čiernik.

Povodeň v Děčíně
Zdroj: Miroslav Svoboda/Krizovamapa.cz

Kvůli dvaceticentimetrovým nánosům nesmějí lodě pátý měsíc jezdit plně naložené. „Každá jízda představuje ztrátu v řádu statisíců korun,“ postěžoval si Lukáš Hradský z EVD. Dopravci si proto stěžují u Evropské komise. Stát podle nich zvýhodňuje kamiony a železnici na úkor lodí.

Pokud loďaři u Evropské komise uspějí, Brusel by mohl s Českou republikou zahájit správní řízení.

Loďaři žalují Česko: Po povodních neuklidilo Labe (zdroj: ČT24)