Obce postižené červencovými bouřkami nemají na opravy dost peněz

Raspenava - Obcím chybějí peníze na spolufinancování oprav po červencové silné bouřce. Třeba v Raspenavě na Frýdlantsku voda poničila majetek za 30 milionů korun. Stát ale zaplatí opravu jen ze sedmdesáti procent, což pro obec znamená doplatit ze svého víc než 10 milionů. Tolik peněz ale nemá. Z celkových škod přes 160 milionů Kč požádaly obce stát jen o 53 milionů.

Přívaly vody z okolních kopců strhaly v Raspenavě silnice, propustky a opěrné zdi. Dva a půl měsíce po bouřce už obec ví, že na uvedení do původního stavu nemá peníze. Celková oprava proto čeká jen jednu silnici a jednu opěrnou zeď: to je necelá třetina všech škod. „Už tam ta spoluúčast bude vycházet na tři miliony korun. Víc momentálně nebudeme schopni vyčlenit,“ uvedl starosta Raspenavy Pavel Lžičař (nez.).

A podobně je na tom i dalších 32 obcí, kterými se bouřka na konci července prohnala. Problém je v podmínkách čerpání státní dotace. Stát sice nabídl finanční pomoc. Obce ale musejí ze svého zaplatit 30 % nákladů a to je pro ně příliš.

Kraj chce, aby spoluúčast obcí byla v podobných případech maximálně 15 %. O řešení problému už jedná s vládou. Peníze na odstraňování škod navíc nechybí jen na Liberecku. Bouřka se prohnala dohromady pěti českými kraji. „Beze změny toho kofinancování je pro většinu obcí nemožné opravit škody na jejich území,“ upozornil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Obce postižené červencovými bouřkami nemají na opravy dost peněz (zdroj: ČT24)