Zloději se vrhli na zabezpečovací zařízení, ochromují pražské trati

Praha – Vlaky mezi Prahou a Kolínem nabíraly více než půl dne zpoždění. U Úval musely zpomalit, protože někdo ukradl část zabezpečovacího zařízení. Bez zdržení byla trať průjezdná až po třetí odpoledne. Pokračuje tak série podobných krádeží v Praze a okolí, v minulých dnech byly kvůli zlodějům kovů výluky u Vysočan a mezi Holešovicemi a Libní.

Výpadek zabezpečovacího zařízení v Úvalech měl největší vliv na regionální dopravu, České dráhy kvůli zpoždění dopoledne odřekly část osobních vlaků mezi Běchovicemi a Úvaly. S menším zpožděním se ovšem jezdilo až do odpoledne. Mluvčí SŽDC Marek Iliaš uvedl, že z Běchovic do Úval jezdily vlaky kvůli výpadku zabezpečení na příkaz.

Porucha zabezpečovacího zařízení vznikla v noci. Úvalský výpravčí zaznamenal poruchu na jedné koleji, u nádraží potom našel poškozenou zabezpečovací skříň, kde chyběly cívky, popsala policejní mluvčí Hana Jeřábková. Podle Marka Iliaše se později ukázalo, že zloději vzali několik traf, která pak museli pracovníci SŽDC sehnat, aby mohli opravu dokončit. Kriminalisté zloděje hledají a případ prošetřují pro podezření z poškození a ohrožení provozu obecně pospěšného zařízení a krádeže, za což může hrozit až šest let vězení. 

Zloději kovů, kteří ukradli součást traťového zabezpečovacího zařízení, navázali na jiné zločince, kteří v Praze kradli kovy na železnici v minulých dnech. V úterý odpoledne kvůli krádeži kabelů nejezdily vlaky z Vysočan ani po jedné z tratí na Satalice ani na Horní Počernice. Díky upozornění svědka krádeže dopadli policisté dvojici zlodějů. „Policisté zjistili, že dvojice přerušila přívodní kabel. Měla v úmyslu ho prodat ve sběrných surovinách,“ sdělila policejní mluvčí Jana Rösslerová. Jeden z dopadených zlodějů podle ní také měl na svědomí červnovou krádež zabezpečovacího kabelu mezi Masarykovým nádražím a Libní.

V neděli chytila policie dalšího muže, který ohrozil cestující ve vlacích. Dopadla ho, když ukradl kabely v tunelu pod Bílou skálou mezi holešovickým a libeňským nádražím. Na témže místě kradl šestadvacetiletý bezdomovec vícekrát, policisté věděli o dvou předchozích případech, muž se nakonec přiznal ke čtyřem krádežím měděných kabelů.