Hasiči odhalili únik plynu v Sušici, sousední dům evakuovali

Sušice (Klatovsko) – Neštěstí, jaké postihlo například centrum Prahy letos na jaře, unikla Sušice. Stavební dělníci poškodili plynové potrubí, hasiči však únik zaznamenali a evakuovali obyvatele přilehlých panelových domů. Plynaři potom začali opravovat poškozené potrubí.

Plyn unikal v sušické Volšovské ulici, hasiči, kteří naměřili jeho vysokou koncentraci, proto evakuovali dvacet obyvatel dvou vchodů sousedního panelového domu. Evakuované lidi převezli na svoji stanici. „Plynaři nyní s bagrem obnažují místo úniku,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Pavla Jakoubková.

Plynové potrubí podle ní narušila stavební firma, která na místě pracovala. Regionální mluvčí RWE Pavel Zajíc uvedl, že dodávky plynu v Sušici nejsou kvůli opravě přerušeny.

Včasné odhalení úniku plynu zachránilo Sušické před případným neštěstím podobným tomu, jaké se stalo na jaře v centru Prahy. Tehdy v Divadelní ulici vybuchl plyn rovněž unikající z porušeného potrubí. Desítky lidí utrpěly zranění, vznikly také mnohamilionové škody. K ničivým explozím plynu letos došlo i na dalších místech – ve Frenštátu pod Radhoštěm a Havířově. Ty však nebyly důsledky poruchy, podle policie je způsobili lidé úmyslně kvůli sousedským sporům.