Opravená Moskevská bude díky nové mřížce nezdolná, věří dopravní podnik

Praha – Rekonstruovaná Moskevská ulice v pražských Vršovicích vydrží bez další opravy obzvlášť dlouho, očekává dopravní podnik. Do tramvajových kolejí začlenil speciální mřížku, která má zabránit vzniku trhlin na vozovce. Městská firma si od ní slibuje snížení nákladů na údržbu, přiznává však, že neví, jak se bude nová technologie chovat. Moskevskou proto bude pečlivě sledovat, potom se rozhodne, zda stojí za to mřížky používat i při dalších opravách.

Při rekonstrukci tramvajové trati v Moskevské ulici nechal dopravní podnik mezi kolejnice dosadit mřížky, které mají zlepšit mechanické vlastnosti asfaltové vrstvy, povrch vozovky tak nebude praskat a do vozovky zatékat. „Je to výztužná geomříž ze skelného vlákna, která primárně zabraňuje vzniku trhlin,“ popsal Martin Mareček ze společnosti Saint-Gobain Adfors, která mříž dodala.

Nakolik mřížky naplní očekávání – tj. až trojnásobné zvýšení životnosti trati – dopravní podnik teprve uvidí. Jeho mluvčí Petr Vorlíček uvedl, že bude třeba Moskevskou delší dobu sledovat, až po ní opět budou jezdit tramvaje a auta a také bude čelit počasí. Životnost v běžné vozovce bez kolejí je prý i více než 10 let. Podle chování mřížky mezi kolejemi se dopravní podnik rozhodne, zda ji bude používat i při dalších opravách tratí.

Opravy tramvajové tratě na Moskevské začaly v dubnu letošního roku a celkově vyjdou na zhruba 100 milionů korun. Plánovaný konec výluky byl 1. listopadu, nakonec skončí práce již 23. října.