„Ne,“ řekl ostravský magistrát pochodu radikálů

Ostrava – Demonstraci a pochod radikálů Ostravou plánované na sobotu magistrát zakázal. Akce ohlášená jako prostest proti rasismu a policejnímu násilí měla začínat u budovy bývalého ředitelství OKD v blízkosti radnice, kde však bude v sobotu den otevřených dveří. Úřad proto zdůvodnil zákaz protestu možnými dopravními komplikacemi a ohrožením zdraví účastníků.

Ohlášenou demonstrací, kterou pořadatelé označují za protiromskou, se ostravský magistrát zabýval dvakrát. Nejprve se úředníci se svolavatelkou dohodli na změně místa konání, potom však přišlo druhé oznámení na původní místo, svolavatel přesun odmítl a úřad shromáždění zakázal. „Důvodem je to, že trasa průvodu vede frekventovanou komunikací Sokolskou, která je vzhledem k uzavírce části ulice Nádražní hlavní tepnou této lokality. Uskutečnění shromáždění by prakticky znamenalo nutné omezení nebo spíše přerušení dopravy a zásobování ve značné části našeho městského obvodu. Toto omezení by bylo v závažném rozporu se zájmem obyvatelstva,“ řekla mluvčí ostravského magistrátu Jana Pondělíčková. Účastníci protestu měli mezi 13. a 17. hodinou pochodovat Sokolskou, Muglinovskou a Nádražní ulicí na náměstí Svatopluka Čecha.

Kromě problému s dopravní obsluhou oblasti, kde se měli demonstranti pohybovat, podložili úředníci zákaz možným ohrožením zdraví účastníků, měli se totiž sejít na parkovišti a vydat se na frekventovanou hlučínskou silnici. Magistrát navíc pořádá den otevřených dveří v těsné blízkosti místa, kde se měli účastníci protestu sejít.

Pokud by se radikálové navzdory zákazu v sobotu v Ostravě sešli, očekává vedení města zásah policie. „Konání shromáždění i přes vydaný zákaz znamená porušení shromažďovacího zákona a je přestupkem,“ podotkla mluvčí Pondělíčková. Primátor Petr Kajnar (ČSSD) řekl, že věří, že se policie bude umět postarat o to, aby nebyli návštěvníci ohroženi.

Ostrava již letos akce radikálů zažila, městem pochodovali v srpnu i září. Oba pochody skončily potyčkami s policií. Celkem policisté během obou shromáždění zadrželi přes 80 lidí, asi pětinu z nich obvinili z násilí vůči úřední osobě nebo výtržnictví. Při pouličních bojích vznikly ve městě statisícové škody.