Konkurz Velichovek potvrdil odvolací soud, prodej začne do měsíce

Velichovky (Náchodsko) – Vrchní soud v Praze nadobro zamítl odvolání vedení lázní Velichovky, které chtělo zastavit konkurz. Insolvenční správce tak může pokračovat v přípravě prodeje lázní. Chtěl by je prodat jako celek.

Lázně Velichovky samy svoji insolvenci pro platební neschopnost v červnu navrhly, zprvu s plánem na reorganizaci, od kterého však vedení lázní nakonec ustoupilo a požádalo o konkurz, čemuž soud vyhověl. Proti jeho vyhlášení se však odvolali dva členové představenstva, kteří nadále trvali na reorganizaci. Soud podle nich nedodržel zákonem dané lhůty, věřitelé tak údajně neměli šanci o reorganizaci požádat. Odvolání ale nevyhověl vrchní soud. Při potvrzení konkurzu konstatoval, že návrh na reorganizaci od nikoho nepřišel, ač se tak až do začátku října stát mohlo. 

Konkurz je po rozhodnutí vrchního soudu pravomocný a insolvenční správce může začít lázně prodávat. „Vypsání výběrového řízení se očekává do měsíce,“ řekl insolvenční správce David Jánošík. Potvrdil, že by chtěl Velichovky prodat jako celek, pokud bude úspěšný, mohli by být věřitelé uspokojeni v plné výši. Lázeňské domy a další nemovitosti mají hodnostu 119 milionů korun, celkovou hodnotu velichovských lázní odhadl znalec na 139 milionů. Předseda představenstva zkrachovalých lázní Petr Burian navíc upozornil, že tržní cena by mohla být ještě vyšší. Dluh je přitom jen asi poloviční, 64 milionů žádají věřitelé, dalších 15 milionů bývalí zaměstnanci.

Insolvenční správce David Jánošík má „poměrně hodně“ zájmemců, kteří by o uzavřené lázně měli zájem. Již dříve uvedl, že je o Velichovky zájem v Česku i zahraničí. Jejich dosavadní vedení by uvítalo, kdyby nový majitel ve Velichovkách obnovil lázeňskou péči. „Lázně mají 400 lůžek, všechny s příslušenstvím. Je to obrovský areál v perfektním stavu, všechny budovy jsou zrekonstruované,“ upozornil Petr Burian.

V rychlé vyjasnění budoucnosti lázní, které po vyhlášení insolvence v červenci zavřely, doufají kromě věřitelů obyvatelé obce Velichovky. Žijí v ní lidé, kteří přišli o práci, a také obchodníci, jimž zmizeli zákazníci.