Liberec „převlékl“ park ve Zborovské i promenádu u zoo

Liberec – Dva renovované parky v Lidových sadech otevřel Liberec. Za 6,5 milionu korun nechal upravit rokli ve Zborovské ulici, která dlouho byla zarostlá náletovými dřevinami, a lesopark mezi zoologickou a botanickou zahradou. Město na zvelebení zanedbaných parků dostalo evropskou dotaci, navázalo na předchozí revitalizaci parku Prokopa Holého a prostranství na Sukově náměstí.

Větší část peněz šla na zlepšení stavu rokle ve Zborovské, kde byl problém s náletovými dřevinami i takřka nefunkčním sportovištěm. „Oblast byla poměrně dost zanedbaná, sice se tady dalo sportovat, ale byla to místy poměrně velká džungle,“ podotkl náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům). V parku nyní jsou dvě nová hřiště, přírodní s brankami na fotbal a umělohmotné na basketbal, házenou či vybíjenou. Město nechalo vytvořit také umělé terénní nerovnosti, které využijí cyklisti. „Předpokládáme, že se tady budou moci vydovádět,“ poznamenal manažer evropských dotací na radnici Michal Vereščák.

V rokli jsou také obnovené přístupové cesty a schodiště, lavičky a další nový mobiliář. Naopak město nenechalo vytvořit ohniště, které by sloužilo zejména při pálení čarodějnic, k němuž se v parku lidé tradičně scházeli.

V lesíku mezi zoologickou a botanickou zahradou jsou úpravy již skromnější. Tzv. promenáda u jezírka má opravené chodníky z kamenné a zámkové dlažby, prořezanou zeleň a také ona dostala nový mobiliář.

Revitalizace parků se protáhla, původně měla skončit již v létě, tomu však zabránil červencový přívalový déšť. „Krátce před dokončením to tady spláchl,“ upozornil Michal Vereščák. Déšť byl podle něj nejvydatnější za posledních jedenáct let, škodám v rokli ve Zborovské nezabránilo ani vylepšené odvodnění.