Cháborským neotevřou volební místnost

Chábory - Voličům z Chábor u Dobrušky zrušila radnice v Dobrušce volební místnost a přesunula ji z obce do 4 kilometry vzdáleného města. Zhruba šedesátce místních voličů se ale takový krok nezamlouvá, někteří dokonce hovoří o ztížení výkonu svého volebního práva. Občané Chábor chtěli radnici v Dobrušce přesvědčit, ať jim volební místnost nebere.

Radnice proto slibuje občanům odvoz, ovšem pouze v první den voleb, a to ve 14 hodin a pak v dvouhodinovém intervalu do 18:00. „Bude tam vozidlo, vy nasednete, odvolíte, vozidlo vás odveze zpět. Pokud tam bude deset lidí, bude muset pár lidí počkat pár minut, než se vozidlo zase vrátí,“ přibližuje plán starosta Dobrušky Petr Tojnar (ODS). Radnice volební místnost v cháborské hasičské zbrojnici ruší kvůli nevyhovujícím podmínkám.

Místní to ale považují za zbytečnou komplikaci. S hlasovacími lístky budou muset do dobrušského kina a zpět. Obzvláště starší lidi prý k volbám zřejmě kvůli tomu nepojedou. Spor mimo jiné poukazuje na skutečnost, že volební zákon nijak neřeší, jak blízko má být volební místnost voličům.

Reportáž Vlastimila Weinera o volební místnosti v Cháborech (zdroj: ČT24)