S novým vedením klubu vyplouvají na povrch podvody v českobudějovickém HC

České Budějovice - Zastupitel a radní Českých Budějovic podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření, že v místním hokejovém sdružení docházelo v minulosti k falšování plných mocí a nabírání členů bez jejich vědomí. Prostřednictvím plných mocí pak docházelo k ovlivňování výsledků hlasování v hokejovém klubu. Někdejší vedení HC České Budějovice to označuje za nemožné.

Pod hokejovým sdružením trénuje 350 dětí od přípravky až po juniory. Zastupitel města Stanislav Rataj (Nestr.) usedl ve správní radě hokejového klubu v červnu tohoto roku. Zjistil nesrovnalosti v adresách a poplatcích jeho členů, rozhodl se je tedy obeslat s vyrozuměním. Přišel na to, že řada údajných členů o svém členství nemá tušení, dokonce dostal dvě vyrozumění o zfalšování svých podpisů. Jedna z obeslaných se nejen o hokej vůbec nezajímá, ale žije už roky ve Velké Británii.

Tyto případy sahají až do roku 2010, bývalé vedení HC České Budějovice nad podezřením kroutí hlavou. „Zdá se mi to nemožné. Lidé, kteří dali přihlášku a někomu pak následně i plnou moc k hlasování, museli tak učinit se svým souhlasem,“ tvrdí bývalý prezident správní rady klubu Zdeněk Blažek.

Reportáž Veroniky Kabátové o českobudějovickém HC (zdroj: ČT24)

Občanské sdružení hospodaří s dvanáctimilionovým rozpočtem. Dotace dostává od města i kraje. Soud už v minulosti prošetřoval způsob hlasování v českobudějovickém HC. Někteří členové napadli, že se na valné hromadě rozhodovalo pomocí plných mocí. Podle rozsudku je ale takový způsob rozhodování legální.