V době vzniku měla Thomayerova nemocnice kurty a bazény

Praha - Před 85 lety otevřely dveře pacientům tehdejší Masarykovy domovy (1928), zdravotnické zařízení postupem let vyrostlo do dnešní podoby, kdy nese název Thomayerova nemocnice. V době svého vzniku fungovala jako ústav sociální péče a patřila k jedněm z nejmodernějších zařízení v celé Evropě. Při této příležitosti je v pražské Krči připravena dvoudenní výstava. K vidění jsou panely s fotografiemi mapujícími historii Masarykových domů, dobové předměty a sanitky, filmová produkce archivních dokumentů a záznamů vzpomínek pamětníků nebo třeba spitfire.

„V době vzniku tu stál takzvaný starobinec, stejně jako ozdravovna pro děti a chorobinec pro dospělé,“ přiblížila ve Studiu 6 koordinátorka výstavy Karin Pospíšilová s tím, že součástí areálu byly tenisové kurty, hřiště, vnitřní i vnější bazény. „Takový trošku ráj na zemi,“ dodala. Ocenila především architekturu autora Bohumíra Kozáka, který své dílo nazval Senectuti et iuventuti (stáří a mládí). V 50. letech přibyla 3 podzemní podlaží.

„V roce 1941 obsadila Masarykovy domy Luftwafe a poté i wehrmacht. Po osvobození bylo v roce 1947 definitivně rozhodnuto, že se bude jednat o nemocnici, která v roce 1954 dostala dnešní jméno Thomayerova,“ doplnil z historie ředitel nemocnice Karel Filip.

V rámci výročních oslav přichystali organizátoři také setkání pamětníků, kteří třeba v Masarykových domovech prožili kus dětství, nebo v nich nějakou dobu svého života pracovali. V kapli areálu proběhne slavnostní bohoslužba a program uzavře jazzový koncert.

Vydáno pod