Přerov bez světla, norné stěny na Bečvě – vše kvůli požáru lávky s kabely

Přerov – Kvůli požáru kabelů na lávce U Loděnice nefungovala ráno v centru Přerova elektřina. Hasiči navíc kvůli odpadu, který z lávky padal, museli na Bečvě postavit norné stěny. Lávka nehořela poprvé, požár ji zachvátil již loni v květnu. Oba požáry spolu podle policistů souvisejí, ten dnešní vypukl při opravě škod po tom minulém.

Pod lávkou U Loděnice, která vede přes Bečvu z historického centra Přerova do Bezručovy ulice, jsou ukryty kabely, které vedou vysoké napětí. Kolem deváté dopoledne začaly hořet, hasiči však mohli začít naplno hasit až o dvacet minut později. „Vzhledem k tomu, že vedení vysokého napětí v mostní konstrukci bylo stále pod elektrickým proudem, začali hasiči ochlazovat okolí a se samotnými hasebními pracemi čekali do doby, než energetika vypnula elektřinu,“ vysvětlila jejich mluvčí Vladimíra Hacsiková. Po odpojení dodávek proudu zůstalo podle mluvčího ČEZu Jaroslava Jurči potmě na pět tisíc zákazníků.

Policisté zjistili, že požár nepřímo souvisí s minulým požárem téže lávky. Škody, které způsobil, se právě opravují. „K zahoření došlo při provádění prací. Příčinu vyšetřujeme, zjišťujeme, zda nedošlo k porušení bezpečnostních předpisů,“ řekl policejní mluvčí Josef Bednařík.

S ohněm bojovali profesionální hasiči z Přerova a sbor Správy železniční dopravní cesty asi tři hodiny. Přijeli také hasiči z Hranic, kteří přivezli norné stěny a postavili je na Bečvě níž po proudu, aby zachytávaly odpad. Ten po uhašení lávky začali hasiči z vody sbírat. „Jde o izolaci vedení vysokého napětí a použitou hasební látku,“ upozornila mluvčí Hacsiková. Při požáru nebyl podle ní nikdo zraněn.

Lávka je po požáru uzavřena, náměstek přerovského primátora Michal Zácha upozornil, že je to pro město velká komplikace. „Odpoledne by ji měl prohlédnout statik a rozhodnout, zda zůstane uzavřena, nebo ne,“ řekl náměstek.

Lávka U Loděnice hořela již podruhé za poslední dva roky. I loni v květnu byl ve městě kvůli požáru výpadek elektřiny, most potom byl několik dnů uzavřen. Oheň poškodil část krycí vrstvy a také bednění mezi nosníky pod mostovou deskou.