Zastupitel nikdy zastupitelem nebyl, rozhodl soud

Ústí nad Labem - Rozhodnutí zastupitelstva Ústeckého kraje by mohla zpětně přestat platit. Jde o situaci, která v Česku nemá obdoby. Soud totiž rozhodl, že jeden z jeho členů podle zákona zastupitelem nebyl. Všechna jeho hlasování tak mohou být prohlášena za neplatná.

Téměř rok Jiří Morštadt pracoval v ústeckém zastupitelstvu. Všechny záznamy o tom, jak hlasoval, teď procházejí krajští úředníci. Podle soudu byl jeho hlas neplatný a zpochybněna tak mohou být všechna rozhodnutí zastupitelstva, kde byl rozdíl právě v jednom hlase. „Mohlo by dojít k žalobě a takové rozhodnutí by bylo neplatné se všemi důsledky,“ potvrdil právník Narcis Tomášek. 

Morštadt totiž v zastupitelstvu nahradil místostarostu Žatce Jana Novotného. Toho jeho spolustraníci z hnutí Severočeši.cz odvolali - proti jeho vůli a bez jeho vědomí. Použili k tomu bianko rezignaci, kterou jim podepsal ještě před volbami. „Byla to nutná podmínka kandidatury, ale já jsem vycházel z toho, že se nemohu vzdát dopředu ničeho, co ještě nemám,“ podotkl Novotný. Kvůli rezignaci se obrátil na soud, ten mu teď dal za pravdu.

  • Jiří Morštadt autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK
  • Jan Novotný zdroj: ČT24

Severočeši si bianko rezignace nechávali podepsat od všech svých kandidátů jako „pojistku poslušnosti“. Na Novotného ji použili proto, že na ustavující schůzi krajského zastupitelstva odmítl podpořit komunisty ve vedení kraje, k čemuž hnutí všechny své zvolené členy nutilo. Soud nyní potvrdil, že taková rezignace není platná. 

Protože Novotný nikdy zastupitelem být nepřestal, jeho náhradník Morštadt se jím oficiálně nikdy nestal. Zastupitelské křeslo teď musí uvolnit, Novotný se do funkce vrátí. „Tato situace mě velmi mrzí, poctivě jsem pracoval,“ řekl Morštadt. Tímto konstatováním ale boj nekončí, Jiří Morštadt nyní také hodlá celou věc dát k soudu.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)