Na Švihově se hasilo vápno

Švihov – Historické stavební postupy a hašení vápna jako ve středověku dnes mohli vidět návštěvníci hradu ve Švihově. Z jednotlivých ukázek navíc vznikly i zásoby pro rekonstrukci opevnění i hradních místností.

Dříve běžný postup při výrobě malty nebo materiálu na omítání je dnes už pomalu zapomenutou technikou. Hašení vápna a jeho uskladnění stejně jako ve středověku předvedli ve Švihově přímo pracovníci památkového ústavu. „Buď se to dělalo tak, jak to děláme my, že se hasilo mokrým procesem v nadbytku vody. Nebo je ještě jeden tradiční postup, který jsme tady zkoušeli včera, že se hasilo přímo v maltě,“ vysvětlila vedoucí Technologické laboratoře Národního památkového ústavu Dagmar Michoinová.

Samotný proces je poměrně nebezpečný a vyžaduje řadu zkušeností. Vápno se totiž rozpálí až na teplotu 100 stupňů Celsia. Kvůli tomu se ani samotní návštěvníci neobešli bez ochranných obleků. Pro některé nebylo hašení vápna v domácích podmínkách žádnou novinkou: „Zkoušel jsem to v sudu a ten přímo tancoval. Byl strašně rozpálený, až jsem od toho utekl.“

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Z jednotlivých ukázek navíc správa hradu získala slušnou zásobu stavebního materiálu. „Za rok, za dva nebo tři bude vápno využitelné k bílení a drobným restaurátorským opravám,“ potvrdil kastelán hradu Švihov Lukáš Bojčuk. Kromě samotného postupu si návštěvníci mohli pod mikroskopem prohlédnout i části historických omítek a dalšího materiálu potřebného ke stavbě hradů.

Ukázku historických stavebních postupů uspořádal památkový ústav ve Švihově vůbec poprvé. Zároveň jde o poslední podobnou akci, kterou správa hradu pro letošní rok připravila.