Největší keltská vesnice ve střední Evropě vzniká u Nasavrk

Nasavrky – Dobrovolníci z celé České republiky, ale i ze zahraničí pomáhají v Nasavrkách s výstavbou největšího keltského skanzenu ve střední Evropě. Jeho výstavba totiž nabrala zpoždění kvůli pozastavení čerpání dotací z Evropské unie a také kvůli útoku vandalů.

Žádné stavební stroje. Keltská vesnice vzniká ručně, přesně podle umění starých Keltů. Skanzen začalo stavět loni sdružení Boii. Unikátní projekt má stát 18 milionů korun, část zaplatí Evropská unie, část sponzoři. „Výjimečný je ten skanzen počtem budov, přesahuje počet 30. A také uspořádáním těch budov,“ uvedl předseda sdružení Boii Lukáš Blažek.

Výstavba skanzenu se ale na čas zadrhla. Regionální operační program Severovýchod totiž pozastavil dotace na všechny projekty kvůli podezřelým výběrovým řízením. Před měsícem potom skanzen poničili neznámí vandalové. „My jsme se rozhodli, že žádná z těch útrap nás neskolí, a právě z toho důvodu jsme vyhlásili dobrovolnické brigády. Pracujeme tu každý víkend,“ doplnila mluvčí sdružení Boii Anna Frantalová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Mezi lidmi se zvedla vlna solidarity a do skanzenu přijíždějí pracovat každý víkend lidé z Čech i ze zahraničí. Patří mezi ně například i Miroslav Horkel z Kolína. „Bylo to na internetu, že tady byl nějaký nájezd vandalů. Tak už kvůli tomu jsem chtěl pomoct,“ vysvětlil a Lukáš Blažek dodal: „Jsme rádi, že se vlna solidarity zvedla. Jsme za to vděční.“

Unikátní keltský skanzen by se měl prvním návštěvníkům otevřít příští rok na podzim.