Podnikatelé odmítají rekonstrukci podchodu ve Zlíně

Zlín – Oprava největšího podchodu ve Zlíně začala. Komplikují ji ale podnikatelé, kteří v podzemí mají své krámky. Město chtělo obchody zbourat a postavit nové. To však jejich majitelé odmítli.

Nevábně vonící místo, graffiti, nepořádek. Frekventovaný podchod v centru Zlína chátral přes dvacet let. Teď se hlavní spojnice mezi bývalým továrním areálem a náměstím Práce ve Zlíně proměnila ve staveniště. Rekonstrukce, která přijde na víc než 40 milionů, podchod zcela promění. Z nadzemní části už zmizely pro místo léta typické budovy, teď se hlavní část prací odehrává v podzemí.

Ale jen částečně, zátarasa tady není náhodou. Už přes rok radnice jedná s majiteli obchodů o rekonstrukci i této části. Tento týden je k dohodě město vyzvalo naposledy. Ani na poslední pokus se však radnice s podnikateli nedohodla. Tato část podchodu se tedy opravovat nebude.

Důvodů je několik. Ten hlavní: radnice chtěla obchody zbourat, postavit nové a ty pak stávajícím podnikatelům pronajmout. Jenže ti by tak přišli o svůj majetek, stávající krámky jsou totiž jejich. „Radnice trvá na svém a my máme také svoje argumenty, které si hájíme. Takže si myslím, že dohoda prostě nepřichází v úvahu,“ potvrdila majitelka jednoho z obchodů v podchodu Pavla Kadlčková a Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínské radnice, doplnil: „Vítězný návrh je velice pěkný. Ale pokud podle něj nebude jedna strana zrekonstruovaná, tak to samozřejmě na vzhledu i na funkčnosti podchodu bude znát.“

Bariéra oddělující stavbu od krámků po rekonstrukci podchodu zmizí. Pomyslná hranice mezi oběma částmi ale bude jasně zřetelná i pak. Až na patnáct let staré krámky totiž jinak bude vše zářit novotou.

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)