Poslední putování šumavskou divočinou vedlo do Zhůří

Šumava – Správa šumavského parku dnes připravila poslední výpravu do divočiny. Letos poprvé se mohli turisté podívat do nepřístupných míst chráněné krajinné oblasti. Posledním cílem sezony bylo Zhůří na Prášilsku.

Desetikilometrovou trasu přírodní rezervací připravila na závěr sezony správa šumavského parku. Výprava tentokrát patřila k těm méně náročným. Přesto vedla přes mokřady a v některých místech i těžko dostupným terénem. „Pohybujeme se zde v oblasti rašelinišť, sukcesních lesů a bývalých pastvin,“ vysvětlil průvodce Martin Jelínek.

Cílem putování šumavskou divočinou je také seznámit turisty s historií dané lokality nebo s přírodními zajímavostmi typickými pro tuto oblast. Během výpravy si mohli návštěvníci prohlédnout třeba běžně nepřístupnou oblast Zhůří na pomezí Prášilska a Železnorudska. Odtud se pak vydali na nedaleký Hadí vrch.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Pro některé návštěvníky byla cesta do chráněné krajinné oblasti úplnou novinkou, jiní už mají řadu předchozích výprav za sebou. „Náročné to není, ale je to oblast, kam se normálně nedostaneme. O to je to zajímavější,“ uvedla jedna z návštěvnic Martina Velemínská a Jiří Maděra doplnil: „Už jsme tady potřetí. Byli jsme už na Modravských pláních a na Smrčině.“ Pro příští rok připravuje správa parku dalších dvanáct výprav do pěti chráněných oblastí. „K těm fyzicky nejnáročnějším určitě patří trasa na Bílou strž,“ prohlásil mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek.

Cesty do rezervací jsou vždy limitované počtem pěti až dvanácti návštěvníků a kvůli ochraně přírody se v nejvzácnějších lokalitách konají maximálně jednou za měsíc.