V Opavě shořelo sedm trolejbusů

Opava - Při požáru haly opavského dopravního podniku shořelo sedm trolejbusů. Škoda je předběžně odhadnutá na 48 milionů korun. Poškozená je i část trolejového vedení. Hořet zřejmě začalo kvůli technické závadě na jednom z trolejbusů, od toho pak chytly i další vozy. Situaci bude zítra řešit krizový štáb.

V hale je místo pro 45 vozů, ale v době požáru nebyla plná. I tak ale bude škoda značná. „Postupně, jak je vytahujeme, zjišťujeme, jak jsou poškozeny. Většina by měla být funkční, spíš půjde o jejich vyčištění,“ řekl ředitel dopravního podniku Radek Filipczyk. 

Zatímco vyšetřovatelé odhadli první škodu na 48 milionů, dopravní  podnik mluví o částce dvojnásobné. Až statik určí, co bude s budovou garáží dál.

„Máme k dispozici 68 vozů, z nichž 50 denně vyjíždí. Jestliže jsme přišli o sedm trolejbusů, znamená to, že trolejbusová frakce bude bez rezerv,“ upozornil dále. Podnik se proto bude snažit zajistit náhradní vozidla. Momentálně podnik zjišťuje, jestli mu kolegové z ostatních dopravců nějaká vozidla nepůjčí.

Kromě haly požár poškodil také trolejové vedení. „Bude se tady pracovat celou noc. V pondělí se sejde krizový štáb,“ řekla mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

Požár trolejbusů v Opavě (zdroj: ČT24)