Porcelánkám v Chodově a Dalovicích hrozí krach

Karlovy Vary – Dvě velké porcelánky na Karlovarsku se ocitly na pokraji krachu. S firmou, která provozy v Chodově a Dalovicích vlastní, již zahájil soud insolvenční řízení – majitelé totiž dluží lidem výplaty. Výroba proto byla v obou továrnách zastavena a zaměstnancům hrozí, že o práci přijdou.

Porcelánky v Chodově a v Dalovicích jsou téměř prázdné. Ani v jedné z nich nebyl k zastižení nikdo z vedení firmy a většina zaměstnanců situaci raději nechce komentovat. Podle informací úřadu práce firma dluží mzdu přibližně stovce zaměstnanců. „Období jsou různá. Máme informace, že někomu firma dluží mzdu již od června, někomu od srpna. Je to opravdu individuální,“ říká mluvčí úřadu práce Karlovarského kraje Petra Dolejšová.

Insolvenční řízení nicméně nemá vliv na vyplácení mezd – uhradí je stát. „Mzdový nárok bude uspokojen prostřednictví úřadu práce, který to potom bude vymáhat po zaměstnavateli,“ dodává Dolejšová.

Radnice v Chodově je připravena lidem pomoct. „Je to unikátní manufaktura, která je na světě jediná. Vyrábí i porcelán, který se nikde jinde nevyrábí. Z historií Chodova je velice úzce spojena. Pro Chodov by případná ztráta byla velmi citelná,“ vysvětluje místostarosta obce Patrik Pizinger.

Jak potvrdila mluvčí exekutorské komory Petra Báčová, firma čelí podle centrální evidence celkem čtyřem exekucím. Vzhledem k tomu, že je v insolvenci, tak vydané exekuční příkazy nemohou být realizovány. Radní v Chodově proto doufají, že insolvenční řízení pomůže obě porcelánky ozdravit a zachránit desítky pracovních míst.

Kolegové z branže radí: Vydržte

Podle Vlastimila Argmana, generálního ředitele porcelánky Thun 1794, která obdobnou krizi překonala před čtyřmi lety, bude záležet na tom, zda se dohodne současný management s insolvenčním správcem tak, aby mohla výroba pokračovat do doby, než porcelánky získají nového majitele. Délku ozdravného procesu odhaduje Argman na půl roku až rok.

Podobně jako porcelánce Thun 1794 se v minulosti podařilo zachránit výrobu i dalším továrnám v regionu, které dohromady zaměstnávají přes tisíc lidí. Podle ředitelky porcelánového studia v Lesově Aleny Kratinové vděčí firma za úspěšný návrat na trh také kvalitě a tradici – k výrobě talířů například používá stejnou techniku jako před 150 lety.

Studio zaměstnává dvacet lidí a jeho roční obrat činí zhruba 10 miliónů korun. Největším problémem jsou náklady na energie – plyn v pecích a elektřina dohromady spolknou až 30 procent veškerých nákladů.

Právě kvůli cenám energií měla v minulosti problémy i porcelánka G. Benedikt v Karlových Varech, která se zaměřuje na hotelový porcelán. Aby odvrátila krach, musela investovat 60 miliónů korun do moderní a úsporné techniky. Dnes pochází více než 80 procent jejích zákazníků ze zahraničí, hlavně z Rakouska, Švédska a Dánska.