Rozhodující týden pro zastupitele Liberce, za prodej pozemků jim hrozí 3 roky

Liberec - Bez účasti obžalovaných dnes v Liberci začal soud s 23 zastupiteli města. Jeho rozpočet měli připravit o 3,5 milionu korun nevýhodným prodejem městských pozemků. Místo aby vypsali veřejnou soutěž, prodali parcely rovnou jedinému zájemci. Teď jim hrozí až 3 roky vězení. Mezi obžalovanými je i tehdejší primátor za ODS Jiří Kittner.

Okresní soud v Liberci neprojednává kauzu poprvé, původně stíhání zastavil. S tím však nesouhlasilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), podalo proto dovolání a Nejvyšší soud v lednu rozhodnutí zrušil a věc vrátil k novému projednání. Místo 23 obžalovaných dorazili k dnešnímu soudu ale jen tři obhájci.

Podle obžaloby zastupitelé v dubnu 2007 prodali majetek města výrazně pod cenou, když dva pozemky v lokalitě Doubí o celkové rozloze téměř 3 400 metrů čtverečních prodali bez výběrového řízení za téměř 1,5 milionu korun. Tržní hodnota parcel přitom podle státní zástupkyně převyšuje 5 milionů. „… Spolehli se na podklady, které jim byly předloženy, přestože tyto podklady byly zpochybněny,“ uvedla Martina Dědková, žalobkyně, Okresní státní zastupitelství Liberec.

Návrh prošel 23 hlasy napříč politickými stranami. Pro hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden zastupitel komunistů a dvě zastupitelky Strany zelených. Všichni obvinění odmítají. „V této věci nebylo podáno trestní oznámení. Zaprvé bylo reagováno státní mocí na nějaký článek ve sdělovacích prostředcích a zadruhé nikdo, kdo by mohl, neuplatňuje škodu,“ uvedl obhájce Oldřich Filip.

Na nevýhodný prodej upozornil tehdy opoziční zastupitel Jiří Šolc, který je teď ve vedení města. Radnice podle něj mohla získat mnohem víc, kdyby pozemky nabídla ve výběrovém řízení. První z řady obžalovaných k soudu dorazí v úterý, jednání je naplánováno na celý týden.

V Liberci začal soud s 23 zastupiteli města Liberce (zdroj: ČT24)