Špendlíky v salámu: Nebezpečných návnad na psy v Brně přibývá

Brno – V Brně-Bystrici a v Řečkovicích se v posledních třech týdnech objevují návnady na psy, do kterých někdo zapichuje špendlíky. Lidé je našli například nastražené v kouscích salámu, pohozených pod stromy. Pokud by pes takovou návnadu snědl, mohla by mu potrhat trávicí ústojí. Policie už v místech posílila hlídky.

„Na loukách nebo u stromů bývají rozházené salámy se špendlíky. Jsou to větší kusy ukrojené z celé šišky salámu. V Bystrci na sídlišti Kamechy jich bylo několik desítek, tři kusy byly v Řečkovicích dokonce na soukromém pozemku,“ řekl mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Pachatelé podle něj v tomto případě smrtelné návnady psům hodili přes plot přímo do zahrady.

Špendlíky můžou psovi poškodit vnitřnosti

Policie v obou městských částech posílila hlídky. Zatím se žádnému psovi nic nestalo, pokud by ale víc psů mělo trvalé následky, nebo dokonce nějaký zemřel, pachateli by hrozil až pětiletý trest. Podle veterinářů můžou špendlíky nebo jakékoli jiné ostré předměty zvířatům potrhat trávicí ústrojí. Obvykle se je daří vytáhnout, u složitých případů se musí vyoperovat. Případy, kdy zvířeti ublíží podobná nástraha, podle veterinářů časté nejsou, dlouhodobě jsou spíš výjimečné.

Policejní mluvčí Jakub Ghanem o návnadách (zdroj: ČT24)