Stavbu D3 k Budějovicím odložil ÚOHS na neurčito

České Budějovice – Ředitelství silnic a dálnic nesmí uzavřít smlouvu na stavbu částí dálnice D3 mezi Českými Budějovicemi a Veselím nad Lužnicí. Již dříve začal úřad prošetřovat vítězné nabídky společnosti Skanska, jejíž ceny konkurenti označili za podnákladové. ÚOHS nemá žádný termín, do kdy musí rozhodnout, takřka jisté však je, že letos už stavba dálnice nezačne. Úsek, který je blíže ke krajskému městu, se přitom měl původně stavět již rok.

Než stihla začít stavba dvou úseků dálnice D3 mezi Českými Budějovicemi a Veselím nad Lužnicí, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ji zakázal. Kvůli prošetřování nabídky, kterou konkurenti označili za příliš levnou, nesmí Ředitelství silnic a dálnic uzavřít smlouvu s firmou Skanska, zahájení prací se tak znovu odkládá.

ÚOHS zahájil správní řízení kvůli levné nabídce již v září, ale dosud v uzavření smlouvy silničářům nebránil. Nakonec však předběžné opatření vydal. „Úřad po předběžném posouzení těchto veřejných zakázek získal pochybnosti o tom, zda zadavatel postupoval v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, a zakázal mu uzavřít smlouvu, než budou tyto případy věcně posouzeny,“ řekl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Zákaz uzavřít smlouvu se týká úseků Borek–Úsilné a Bošilec–Veselí nad Lužnicí. Za dodavatele obou staveb vybralo ŘSD společnost Skanska, která nabídla své služby v obou případech zhruba za 600 milionů korun. Oproti soutěžené ceně to byla zhruba polovina a konkurenti Eurovia a Strabag takovou cenu označili za podnákladovou. „Některé nabídky konkurenčních firem obsahují jednotkové dumpingové ceny. Stejně tak hodnotíme i cenu vítěznou, která ve srovnání s ostatními, už tak nízkými, je nízká výrazně,“ uvedla mluvčí Eurovie Petra Kučerová. Mluvčí Skansky to odmítla, nabídnuté ceny podle ní pokrývají náklady a je v nich i přiměřená marže.

Stavbu Borek–Úsilné chtělo ŘSD zahájit loni na podzim. Kvůli průtahům výběrového řízení muselo termín odložit na jaro, kdy se ale také stavět nezačalo, teď už se hroutí i listopadový termín.

Dálnice D3 má spojit Prahu, Tábor a České Budějovice, kde na ni naváže rychlostní silnice R3 od Českých Budějovic na hranice s Rakouskem. Hotový je zatím úsek od Mezna na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje za Veselí nad Lužnicí. Na obchvatu Tábora se zatím jezdí obousměrně pouze v jednom pásu, jeho přestavbu zastavil spor o sjezd k místnímu motocentru.