Na Smíchově bude od března parkování jen pro místní

Praha – Pouze místním řidičům budou od března určena parkovací místa v ulicích pražského Smíchova. Radnice Prahy 5 tak chce zabránit přeplnění ulic vozidly, jejichž řidiči dojíždějí do Prahy, přes den nechávají auta stát právě na Smíchově a dále po městě cestují MHD. Parkovací karty bude městská část svým obyvatelům vydávat zdarma. Zavedení regulovaného parkování bude městskou část stát čtyři miliony korun.

Systém rezidenčního parkování na Smíchově bude platit zhruba mezi Újezdem a Lihovarem – v oblasti mezi levým břehem Vltavy, ulicemi Vítězná, Újezd, Rošických, částí ulice Holečkova po ulici Drtinovu, přes Kartouzskou, Radlickou, Dobříšskou a Strakonickou. Přes den – od 8 do 18 hodin – budou na vyhrazených místech moci parkovat všichni obyvatelé Prahy 5, večer v noci a ráno potom jenom auta lidí s trvalým bydlištěm v území, kterého se parkovací systém týká, na dalších místech naopak bude od 18 do 8 hodin a od 10 do 16 hodin parkování pro všechny. Jenom na minimálním počtu parkovacích míst zůstane parkování zcela neomezené.

Trojí systém parkování na Smíchově

přísnější (650 parkovacích míst):

  • 8:00–18:00: vyhrazeno pro obyvatele Prahy 5
  • 18:00–6:00: vyhrazeno pouze pro obyvatele Smíchova (oblasti s regulovaným parkováním)
  • 6:00–8:00: volné parkování (pro zásobování)

mírnější (2 300 parkovacích míst):

  • 8:00–10:00: vyhrazeno pro obyvatele Prahy 5
  • 10:00–16:00: volné parkování
  • 16:00–18:00: vyhrazeno pro obyvatele Prahy 5
  • 18:00–8:00: volné parkování

volný (300 parkovacích míst):

  • celodenně bez omezení

Zavést vlastní parkovací systém se radnice rozhodla, když magistrát odložil slíbený celopražský systém parkování. „Rozhodli jsme se nesedět s rukama v klíně a nečekat na celoměstský systém parkování, který pražský magistrát neustále jen slibuje,“ řekl starosta Prahy 5 Miroslav Zelený (Uzdravíme naši politiku). Ze smíchovských ulic by měla zmizet auta lidí, kteří do Prahy dojíždějí za prací a čtvrť používají jako jedno velké záchytné parkoviště. Starosta chce, aby mimopražští řidiči raději využívali skutečná záchytná stání.

Obyvatelé Prahy 5 dostanou parkovací karty, které jim radnice dá zadarmo. Jejich výdej začne již v prosinci, zprvu se budou vydávat na rok a půl, později už jen na rok. „Chceme se tak příští rok vyhnout jednorázovému návalu žadatelů o prodloužení platnosti,“ vysvětlil rozdíl starosta Zelený.

Po dvou měsících provozu chce vedení městská části systém zhodnotit. Pokud by se ukázalo, že se auta přesunula na další místa Prahy 5, radnice přijme potřebná opatření a parkování změní podle požadavků obyvatel. Smíchov se po zavedení regulovaného parkování přidá k Praze 1, 2, 3 a 7, kde již dlouho fungují zóny placeného stání, vlastní parkovací systém chystá také Praha 8 pro Karlín, část Libně a okolí stanice metra Kobylisy.

Luděk Jíra o parkovacích zónách na Smíchově (zdroj: ČT24)