Mostecký blok č. 5 zůstává bez tepla, spor skončí až u soudu

Most – Elektrická nebo plynová kamna si museli pořídit obyvatelé jednoho z mosteckých domů. Mají sice ústřední topení, teplárna je však kvůli dluhům odpojila. Nájemníci tvrdí, že službu mají platit majitelé domu. Majitelé naopak vidí chybu u nájemníků. Nejen obyvatelé, ale i lidé z okolí teď požádali magistrát, aby se do sporu vložil, bojí se, že za sporem je snaha nájemníky vystěhovat a v mosteckém bloku č. 5 zřídit ubytovnu pro sociálně slabé. I to majitelé odmítají. Spor o teplo však rozhodne až soud.

Lidé, kterým přestala topit kamna a téct teplá voda, museli zakoupit nová topidla a také bojlery, náklady na energie jim výrazně vzrostly. Především se však obávají, že spor s majiteli domu, který zatím vyvrcholil odpojením od dodávek tepla, skončí jejich vystěhováním. „Mluvilo se o tom, že to někdo koupí a že z toho udělá nějaký sociální byty,“ řekla nájemnice Marcela Friedlová.

Lidé sepsali petici, ve které žádali magistrát, aby do sporu zasáhl a takovému vývoji zabránil. Vedení města ale nic takového udělat nemůže. Jedinou možností, jak nájemníkům pomoci, je náhradní bydlení. „Zajistili bychom jim jiné bydlení v přiměřené čtvrti. To ale odmítli,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Jeníčková. Podle spolumajitele odpojeného domu Milana Waltera však zásah města není potřeba, žádná ubytovna z něj nebude. „S tím barákem nemám žádné plány,“ řekl.

Spor nájemníků a majitelů domu přesto míří k soudu. Bude muset rozhodnout, kdo způsobil milionový dluh teplárně, kvůli kterému se v domě netopí.

Petr Baraňák o bloku č. 5 (zdroj: ČT24)