Pardubice rozprodají majetek, už nechtějí skautskou klubovnu ani obchody

Pardubice – Ve veřejné dražbě se chce pardubický magistrát zbavit nebytových prostor, které nepotřebuje a jejich správa se mu nevyplácí. To se ale vůbec nelíbí nájemcům. Do dražby totiž jdou například prodejny nebo skautská klubovna.

Aukci čtyř nepotřebných městských prostor chystají Pardubice na 5. listopad. Za vyvolávací cenu 360 tisíc korun město prodá skautskou klubovnu. Skauty tak pravděpodobně vystrnadí, realitní kancelář, která dražbu zajistí, očekává, že nový majitel využije budovu jako obchod nebo atypické bydlení. Za miliony potom město prodá nebytové prostory, ve kterých jsou různé obchody – například drogerie v ulici Karla IV. I jejich provozovatelé se obávají, co s nimi teď bude. „V případě, že to vydraží někdo za jiným účelem a nám dá výpověď, může nás to přivést až do dluhu,“ upozornil vedoucí drogerie Petr Brandýský. Obchodníci navíc tvrdí, že jim město před časem slíbilo, že se na ně při prodeji obrátí nejdříve.

Pardubice nejsou jediné

Městský majetek se snaží rozprodat také Liberec. Chce tak především snížit své astronomické dluhy. Nedávno se pokoušel prodat letiště, ale neuspěl. Teď to navzdory opoziční kritice zkouší s městskými technickými službami. Chce za ně 100 milionů korun. O prodeji majetku se v Liberci konalo i referendum, ke kterému však přišlo příliš málo lidí na to, aby platilo.

Vedení města nemíní svým dosavadním nájemcům další život nijak ulehčit, bude tak jen na nových majitelích, co s nemovitostmi udělá. Radnice se ovšem k prodeji rozhodla proto, že se mu správa domů nevyplatí – péče o ně je dražší než výnosy z pronájmu. „Nejvhodnější a nejčistší způsob je prodej ve veřejné dražbě,“ poznamenal náměstek primátorky Michal Koláček (SPP). Podle jednatele realitní kaceláře Jana Jošta navíc město z prodeje patrně získá podstatně více peněz, než by se mohlo zdát z vyvolávacích cen. „Ceny jsou nastaveny relativně nízko, abychom na dražbu přilákali co nejvíce zájemců,“ uvedl.

Dražit nepotřebný majetek budou Pardubice i nadále. Druhou várku se chystají prodávat 3. prosince, další přijdou na řadu v příštím roce.

Michal Klokočník o dražbě pardubických domů (zdroj: ČT24)