Temelínská trať může skončit bez vlaků, kraj se ještě rozhoduje

Týn nad Vltavou (Českobudějovicko) – Kolem temelínské elektrárny možná již od prosince budou jezdit pouze nákladní vlaky. Jihočeský kraj se rozhodl, že zruší osobní vlaky na lokálce z Číčenic do Týna nad Vltavou, podle krajského organizátora veřejné dopravy jezdí prázdné. Místní lidé ale proti zrušení vlaků na další jihočeské lokálce – poté, co předloni dojezdila ta netolická – protestují. Vlaky na týnské trati chtějí i starostové. Kraj ještě nevyřkl konečný verdikt a vzal si tři týdny na rozmyšlenou.

Starý motorák vyráží na svou 21kilometrovou trasu, uvnitř sedí dva cestující. Podle krajského koordinátora veřejné dopravy firmy Jikord je to důkaz, že místní o železnici nestojí a je nejvyšší čas nahradit vlaky autobusem. „Autobus může projíždět vesnicemi, kde jsou železniční zastávky,“ řekl Ivan Študlar z Jikordu. Kraj podle něj ušetří tři miliony korun ročně.

Lidé, kteří by měli o vlaky přijít, si život bez železnice nepřejí. „Byla by to velká škoda. I když jezdí málo lidí, přece jen jezdí,“ podotkla pravidelná cestující z Temelína Milena Hovorková. O plánu na zrušení sedmi párů spojů, které do Týna jezdí, se přitom lidé dozvěděli náhodou z anonymních letáků na zastávkách, Jikord o připravovaném rušení dosud mlčel a v návrhu jízdního řádu na příští rok trať uvedl beze změny.

Případná změna vlaků na autobusy se nezamlouvá ani starostům. „Nechápu, proč ucpávat komunikace,“ řekl temelínský starosta Petr Macháček (ODS) o objednávce nových autobusů. Týnští zastupitelé vyzvali kraj, aby své plány přehodnotil. Ten nevyloučil, že to učiní, vzal si tři týdny na rozmyšlenou, potom o osudu vltavotýnských vlaků definitivně rozhodne. Pokud obcím neustoupí, vlaky přestanou jezdit při nejbližší změně jízdního řádu, tj. 15. prosince.

Pokud pravidelná doprava do Týna nad Vltavou ustane, bude to v blízkém okolí již druhá krajem opuštěná trasa. V roce 2011 zrušil objednávku osobních vlaků na trati z Dívčic do Netolic – rovněž s odůvodněním, že jezdí málo lidí, místo vlaků zavedl autobusy.

Aleš Hazuka o boji o temelínskou trať (zdroj: ČT24)