Orlickohorští hasiči spojili síly pro zásahy i žádosti o dotace

Rokytnice v Orlických horách (Rychnovsko) – Při zásazích i při obnově techniky začali spolupracovat hasiči z českých orlickohorských obcí a polských obcí v Bystřických horách. Hasiči z každé obce se tak mohou specializovat na určitý druh zásahů, navíc se jim už podařilo získat společnou evropskou dotaci na výměnu zastaralých vozidel.

Tatra 148, Liaz RT, Praga V3S – to není seznam účastníků srazu velkých automobilových veteránů, nýbrž aktivní vozový park orlickohorských dobrovolných hasičů. Dlouho se obecním sborům nedařilo sehnat peníze na nákup nové techniky, teď ale uspěly – společně.

O peníze se podělí hasiči na české i polské straně hranic. Na nové vozy by to mělo stačit, navíc díky nově navázané spolupráci se může každý sbor dobrovolných hasičů specializovat na trochu jiné zásahy. Například v Olešnici v Orlických horách tak budou mít auto vybavené k vyprošťování, v Orlickém Záhoří se zase zaměří na lesní požáry. „Všichni jsme v horách, všichni si potřebujeme pomáhat a každý nemůže mít všechnu techniku, kterou mají v krajích,“ zdůvodnil novou spolupráci sborů velitel záhořských hasičů Karel Vychytil.

Novým ústředím orlickohorských hasičů se potom stane Rokytnice v Orlických horách. Ze své části evropské dotace postaví místní sbor novou zbrojnici s překladištěm humanitární pomoci. „V případě živelné pohromy budeme schopni zásobovat toto území potřebným materiálem pro záchranu životů a zmírnění katastrofy,“ uvedl rokytnický starosta Petr Hudousek.

Dobrovolní hasiči jsou na horách obzvlášť důležití. Profesionálové totiž jsou na Rychnovsku pouze v okresním městě a v Dobrušce, cesta jim tak trvá nejméně půl hodiny – často však i mnohem více. „Dostupnost z nížin je velice zdlouhavá zejména v zimních měsících,“ poukázal olešnický hasič Vít Klouček.

Do projektu vzájemné spolupráce a obnovy techniky a zázemí se zapojilo šest obcí. Na společném výjezdu se mohou objevit kdykoli, s novou technikou snad už příští rok na jaře.

Přemysl Šrámek o spolupráci dobrovolných hasičů (zdroj: ČT24)