K Hradu přijeli vojáci s pozemní technikou a gripenem v krabici

Praha - Část Hradčanského náměstí v Praze obsadila vojenská technika. Nezačala tak další okupace, pouze chce česká armáda lidem ukázat, jaké stroje a vybavení používala v posledních dvou desetiletích. Výstava oficiálně začne v pátek, kromě současné i vyřazené pozemní techniky ji ozdobí také maketa stíhacího letounu JAS-39 Gripen.

Vojáci dnes připravili překvapení řidičům v centru Prahy – ne pro všechny bylo příjemné. Kolona vozidel na výstavu projela ulicemi, vojenská policie proto běžný provoz omezila. „Vojenská technika má v mnoha případech omezený výhled, řidiči pak nejsou schopni reagovat na nenadálé situace v silničním provoz,“ vysvětlil vojenský policista Karel Plaňanský.

Nakonec kolona spočinula na Hradčanském náměstí. Po příjezdu také vojáci začali sestavovat maketu gripenu, kterou přivezli v kontejneru. „Letos si připomínáme 20 let samostatné Armády České republiky. Je to ideální příležitost ukázat, jak moc se za ty roky proměnila,“ uvedl ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Podotkl, že vidět letoun Gripen nebo kolový transportér Pandur přímo v centru metropole je výjimečná záležitost.

V expozici nové výzbroje jsou také například nákladní automobil Tatra T-810, pancéřový vůz Iveco a různé modifikace terénních vozidel Land Rover. Návštěvníci budou moci moderní techniku porovnat s obrněným vozidlem OT 64, zdravotnickým autem UAZ 452 nebo nákladním vozidlem Praga, obecně známým jako „vejtřaska“.

Expozice bude přístupná od pátku 25. října do pondělí 28. října od 9:00 do 17:00 hodin, v pondělí do 15:00.

„Technický vývoj jde neustále kupředu a u vojenské techniky a zbraní to platí dvojnásob. Na Hradčanském náměstí bude jasně vidět, jak velkou změnou za dvě desetiletí armáda prošla,“ řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Karel Rožánek o vojenské výstavě (zdroj: ČT24)