Za volant plzeňských sanitek usedají řidiči-zdravotníci s minimální zkušeností

Plzeň – Řidič a zdravotník v jedné osobě – takto zeštihlovat posádky sanitek začala Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. Podle zkušených řidičů sanitek to není dobrý nápad, za volant silného stroje, který se musí rychle proplétat městem, se dostávají i řidiči s minimálními zkušenostmi. Kvalifikací řidiče-zdravotníka totiž je především vyšší odborné zdravotnické vzdělání, k řízení stačí řidičský průkaz a nanejvýš tříměsíční praxe pod vedením instruktora.

Řidič sanitky by měl znát své město stejně dobře jako taxikář, navíc se musí dokázat s velkou sanitkou hbitě proplétat mezi uhýbajícími auty nebo naopak manévrovat ve vysoké rychlosti a přitom jet tak, aby neohrozil pacienta. Podle zkušených řidičů plzeňských sanitek se ale teď za volant začali dostávat lidé s minimální řidičskou praxí. Málo zkušeností či neznalost nebezpečných křižovatek může podle nich ohrozit i život pacientů. „Devatenáctiletý, dvacetiletý člověk nemůže mít řidičský základ. Nezná kompletně celou sanitku a vybavení, není připraven do urgentní medicíny,“ řekl jeden ze zkušených řidičů sanitek.

Záchranná služba sice upozornila, že své nové řidiče školí, ale přijímací proces pod vedením zkušeného instruktora trvá jen pár měsíců. „Adaptační proces je někdy měsíc, někdy až tři,“ přiblížil ředitel krajské záchranky Roman Sviták. Podle profesionálních řidičů se ale za zkušeného šoféra sanitky může člověk považovat až po pěti letech, kdy získá dostatek zkušeností a předvídavost.

Lucie Pelanová o řidičích-záchranářích (zdroj: ČT24)