Ubytovny straší města, na majitele jsou radnice krátké

Vimperk (Prachaticko) – Ze starých hotelů nebo dělnických ubytoven zejména v menších městech se začínají stávat docela jiné ubytovny – majitelé do nich stěhují chudé lidi. Zatímco pro vlastníky domů je to výhodné, sousedům ani radnicím se rozmach takových ubytoven vůbec nelíbí. Jejich obyvatelé jsou nezřídka problémoví, ostatně právě sestěhování sociálně slabých lidí z mnoha míst do několika málo ubytoven vedlo k předloňským nepokojům na Šluknovsku. Když ale někde ubytovnu nechtějí, musí se velice snažit a nakonec stejně záleží hlavně na dobré vůli jejího majitele.

Vimperk: Jedním z měst, kde ubytovna pro chudé ještě není, ale vzniknout by měla, je poušumavský Vimperk. Z hlediska podnikatelského záměru je bývalý městský hotel pro ubytovnu sociálně slabých ideální. Ve Vimperku ji ale nikdo nechce. Radnice dlouho hledala způsob, jak by proměně hotelu v ubytovnu zabránila. „My jsme neměli vůbec žádnou legislativní šanci. Obce jsou v těchto případech bezbranné,“ zjistil však starosta Bohumil Petrášek.

Město přesto nakonec naději na obranu nalezlo díky tomu, že hotel ještě nepatří firmě, která z něj chce ubytovnu udělat. Vstoupilo proto do jednání a našla jiného kupce, který by z hotelu chtěl udělat dům pro seniory. Jak se ale radnice přesvědčila, klíčová je dobrá vůle – zákony jí nepomohly.

Lhenice: Asi třicet kilometrů od Vimperka je obec Lhenice. Tam už postoupily přípravy na otevření ubytovny chudých dále, měla vzniknout z bývalé dělnické ubytovny. Ta ale vyhořela. I zde je zásadní, jak se rozhodne vlastník – zda od záměru ustoupí, nebo se pokusí ubytovnu přestavět. Sám tvrdí, že nadále chce do Lhenic nastěhovat asi stovku lidí.

Lhenická radnice ještě doufá, že jí legislativa poslouží lépe než Vimperským a stavbu ubytovny zastaví díky územnímu plánu. „Od roku 2007 máme platnou dokumentaci, kde právě tato oblast je jako nerušivá výroba, která nepřipouští byty a ubytovací zařízení,“ poukázala starostka Marie Kabátová.

Horní Slavkov: Pokud v jihočeských městech ubytovny přece jenom vzniknou, mohou se radnice inspirovat na západě Čech v Horním Slavkově. I zde vznikla ubytovna sociálně slabých lidí v bývalém hotelu. Sousedé si na chování jejích obyvatel brzy začali stěžovat a město se nakonec rozhodlo starý hotel odkoupit, obyvatele odstěhovat jinam a z majestátní budovy udělat novou radnici. Takový postup má však velký háček – celé to stálo 50 milionů.

Podle Markéty Kavalíkové z neziskové společnosti Člověk v tísni pociťují problémy s ubytovnami hlavně ty obce, které rozprodaly své byty. „Většina obcí byty nevlastní, nemá je ve svém vlastnictví. Myslím si, že se dá pracovat na tomhle problému, pokud mají v majetku nějaký objekt,“ podotkla. Jako příklad tak mohou posloužit obecní sociální byty v Karlových Varech, kterých je na 200. Pro jejich obyvatele platí přísná pravidla, která vynucuje městská policie, přímo v budovách také mají pobočky pracovníci sociálních odborů. Do takových domů město přestěhovalo také obyvatele menších objektů z problémových lokalit.

Kristina Vrkočová a Antonín Bruštík o ubytovnách (zdroj: ČT24)