Squatteři v noci obsadili dům v centru Prahy, do rána je policie vyvedla

Praha - Policie zadržela 33 ze zhruba 200 squatterů, kteří ve čtvrtek večer obsadili prázdný dům v centru Prahy mezi hlavním nádražím a Václavským náměstím. Asi polovina squatterů dům po výzvě dobrovolně opustila, poslední z nich policisté asi ve tři ráno vyvedli. Policie budovu nadále střeží. Akci uspořádala squatterská iniciativa Vzpomínky na budoucnost, její zástupci uvedli, že v budově chtěli otevřít sociální centrum.

Více než tři desítky squatterů byly zajištěny zejména kvůli kontrole totožnosti. Podle policejní mluvčí Hany Jeřábkové se dopustili přestupku neuposlechnutí výzvy veřejného činitele. Přestupky by nyní s nimi měly být řešeny ve správním řízení. Všichni již policejní služebny opustili.

Hlášení o obsazení domu ve Washingtonově ulici přijali strážníci před 20.00, ale protože dům je majetkem ministerstva, nemohli zasáhnout a případ předali policii ČR. Na místě zasahovaly desítky policistů včetně vyjednavačů. Squattery upozorňovali, že se dopouštějí protiprávního jednání a opětovně je vyzývali, aby objekt opustili. „Nebyly použity donucovací prostředky. Vše se obešlo v klidu,“ uvedla Jeřábková. 

Squatteři obsadili několik pater a vyvěsili balonky a transparenty s nápisy například „Squatting není zločin“ nebo „Obsaď mě a žij!“. Podle člena squatterské iniciativy Františka Sauera ze squatterské iniciativy se akce koná záměrně den před sněmovními volbami. „Chceme upozornit na nebezpečnou iluzi, že skutečná demokracie leží ve volebních urnách a že je to akt, který se provádí individuálně, za plentou, jednou za čtyři roky,“ uvedl. „Svobodu je třeba neustále vykonávat a vyjednávat spolu s ostatními,“ doplnil.

Sociální centrum, které by chtěli squatteři v domě vytvořit, by podle nich sloužilo pro každodenní kulturní, sociální a politickou činnost. Iniciativa Vzpomínky na budoucnost uvedla, že obsazení domu v centru Prahy navazuje na srpnové obsazení chátrajícího domu na pražském Pohořelci, které bylo podle squatterů protestem „proti nesmyslnosti a neudržitelnosti současného stavu bytové politiky a trhu s nemovitostmi“. Na místě tehdy zasáhli policejní těžkooděnci a zadrželi 27 lidí.

Jiří Hynek o squatu ve Washingtonově (zdroj: ČT24)
Vydáno pod