Bohoslužba připomněla 294 mauthausenských obětí heydrichiády

Praha – Oběti heydrichiády připomněla bohoslužba v pražské katedrále, kterou sloužil arcibiskup Dominik Duka. Na nacistické řádění po smrti Reinharda Heydricha doplatily stovky lidí, bohoslužba připomněla 294 z nich – spolupracovníků a příbuzných Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše – popravených v Mauthausenu.

Zvonění, které zní ve chvílích nejhlubšího smutku, zahájilo bohoslužbu, která připomněla 294 obětí nacistického teroru – lidí, které německá okupační moc popravila za to, že pomohli Kubišovi a Gabčíkovi, nebo zkrátka proto, že byli jejich příbuzní. Zazněla jejich jména a za každého mrtvého dnes v pražské katedrále vzplála jedna svíce. Mezi obětními dary byly předměty vyrobené lidmi, kteří čekali na popravu, a také poslední dopis napsaný Janem Kubišem.

Bohoslužba za oběti heydrichiády se koná od roku 2011 každoročně k výročí první hromadné popravy Čechoslováků v koncentračním táboře Mauthausen, kam Němci 294 lidí odvlekli. V Mauthausenu zahynulo 24. října 1942 nejprve 262 lidí, dalších 31 zemřelo 26. ledna dalšího roku, poslední člověk byl popraven až 3. února 1944.

Reinhard Heydrich, jmenovaný v roce 1941 říšským protektorem zastupujícím Konstantina von Neuratha odvolaného do Německa, zemřel 4. června na následky zranění způsobených útokem o týden dříve. V Mauthausenu zahynuli lidé, kteří s odstraněním Heydricha přímo pomáhali, a příbuzní útočníků. S útokem na Heydricha ovšem souviselo také vyhlazení Lidic a Ležáků a popravy stovek dalších lidí v Praze včetně někdejšího předsedy protektorátní vlády Aloise Eliáše.