MŽP dalo zelenou dostavbě letiště Vodochody

Praha - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) souhlasí s rozšířením letiště ve Vodochodech. Podle ekologického posudku EIA nebude mít dostavba negativní dopad na okolí. MŽP si ale vymínilo 124 podmínek, které jsou nezbytné pro zachování životního prostředí a ochranu místních obyvatel před hlukem. Obce v okolí se stavbou ale ostře nesouhlasí, proti je i Středočeský kraj.

Ministerstvo požaduje například dostavět chystaný přivaděč na dálnici D8 a omezení pro noční lety. Úřad to dnes uvedl na svých internetových stránkách. Mezi podstatnými připomínkami uvedl zejména ty, které chrání zdraví obyvatel a omezují počet startů a přistání letadel a celkovou velikost strojů, které bude moci vodochodské letiště přijímat. 

Za rok tak podle úřadu může vodochodské letiště odbavit 35 tisíc startů a přistání, což je zhruba čtvrtina objemu odbavených strojů na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni. Další podmínkou je zákaz plánování startů a přistání letadel od 22:00 do 6:00 a zákaz přijímat letadla s rozpětím křídel nad 36 metrů.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta. Aero koupila od státu na začátku roku 2007 za tři miliardy korun. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Fungovat by začalo nejdříve v roce 2016.

Reportáž Pavla Pavlase (zdroj: ČT24)