Schoeller chce propustit zaměstnance a pak je přijmout zpět

Litvínov - V přádelně Schoeller v Litvínově má do konce roku přijít o práci skoro sto padesát lidí. Indický majitel továrny chce podle svých slov celou výrobu rekonstruovat a pak přijmout všechny bývalé zaměstnance zpět. Ti tomu ale nevěří, mají strach, že přijdou o práci i peníze.

Podle zaměstnanců to jde s továrnou v posledních měsících z kopce - nejsou peníze na nákup bavlny, nevyrábí se, nejde proud a netopí se. Stroje na zpracování bavlny se podle nich odvážejí do šrotu a jednatel dluží každému, na koho se podívá. 

Jednatel firmy Rajay Sarnaik všechno popírá, firma chce rekonstrukcí snížit náklady na výrobu a do tří měsíců prý přijme všechny lidi zpět. „Zůstávám tu, abych vše dokončil. Nikam neutíkám, zůstávám tady,“ tvrdí.

Pokud všech sto padesát lidí k prvnímu lednu opravdu skončí, nemá pro ně úřad práce žádnou nabídku. Přadleny totiž nikdo v celém kraji neshání. Všichni zřejmě skončí v evidenci úřadu práce a pohnou i statistikami - nezaměstnanost v Litvínově se zvýší zhruba o půl procenta.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)