Chlumeckým rybářům vzala povodeň pětinu ryb

Chlumec nad Cidlinou - Rybáři sčítají škody po červnových záplavách. Jaké ztráty jim velká voda způsobila, mohli doposud jenom odhadovat. Teď díky výlovům mají konkrétní čísla a například rybáři z Chlumce nad Cidlinou mluví o největších povodňových ztrátách v historii.

Tisíce ryb červnová voda odnesla nebo poškodila natolik, že uhynuly. Jaké ztráty vlastně rybářům vznikly, odhalují podzimní výlovy. Rybáři z Chlumce zjišťují, že jim velká voda vzala tak pětinu produkce. 

Ryby jsou kvůli záplavám i menší. „Vypláchlo to živiny z rybníka, což trvá tři neděle, než naskočí znovu plankton. A pokud vám stoupne rybník o 60 centimetrů, tak se nedá krmit,“ vysvětlil Pavel Berger z chlumeckého rybářství.

Další komplikací letošních výlovů je, že se kvůli záplavám ryby promíchaly, když k těm na prodej připlavaly ty menší. „Musíme víc třídit, počítat s autem navíc, aby to odvezlo zase zpátky do rybníků,“ konstatoval Bergrův kolega Ladislav Vacek.

V celém Česku mají letošní záplavy na svědomí, zatím stále jen podle odhadů, asi 1 100 tun ryb. Předběžná škoda podle ministerstva představuje až 90 milionů korun.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)